NIKAD NE KUPUJTE OVAKAV ČAJ! Čuveni travar objasnio: Ova greška ubija lekovito dejstvo nane!

Autor: Republika

Lifestyle

08.06.2021

11:58

Čaj od nane je univerzalno domaće sredstvo za probleme sa stomakom, ali jedna greška uništava sve zdravo u njemu!

Instagram/momciloantonijevic
Travar Momčilo Antonijević

Travar i novinar Momčilo Antonijević pričao je u Jutarnjem programu RTS-a o blagotvornim dejstvima čaja od nane, koja možemo uništiti nepravilnom pripremom. 

Čaj od nane je lako dostupan, uglavnom i vrlo pristupačne cene, ali šta je kvalitetan čaj, a ne "prašina" u kesici?

Nana sme da bude usitnjena, ali tako biljka drastično brže gubi etarska ulja i blagotvorna svojstva. Ako 30 kesica platite 50-60 dinara, lako je raspoznati da je biljka upitnog kvaliteta - rekao je on.

"Dobar čaj ima snažan ukus i miris, tu ne možete mnogo da pogrešite, zato svima savetujem da kupuju nanu u celim listovima. Onda usitnite pre spremanja čaja, važno je izbeći početničku grešku, nikako ne prokuvavajte nanu. Na 75-80 stepeni esencijalna ulja nestaju, ako kuvate nanu isparava sve što je u njoj dobro. Supenu kašiku kvalitetne nane prelijte vrućom vodom, ostavite 15 do 30 minuta, onda procedite i pijte", rekao je on.

pixabay.com

Čaj od sveže nane je još bolji, ali se onda stavlja duplo više biljke jer sadrži mnogo vode i mora se "duplirati" zbog koncentracije ukusa i blagotvornog svojstva.

- Jedna od osnovnih prednosti je što može dugo da se pije bez ikakvih kontraindikacija, bezbedan je i za decu. Ako se spremi pravilno, prvenstveno je odličan za organe za varenje, sprečava nastanak i pospešuje izbacivanje gasova. Protiv nadutosti dobro deluje, može da se kombinuje sa drugim biljkama kao što je seme kima, komorač, anis, to su sve biljke koje upotpunjuju dejstvo - rekao je on.

Nana radi i kod mučine, naročito kod onih koji povraćaju tokom putovanja.

Pijte nanu, matičnjak i đumbir i to pre putovanja, imajte jednu količinu kod sebe tokom puta i pijte u malim dozama, pomoćiće vam - rekao je on.

Nana umiruje u malim količinama, blago, ali to nije baš sedativni efekat, već samo relaksira. U većim količinama zapravo deluje stimulativno, upozorio je Antonijević.

 

 

Komentari (0)

Loading