SKANDAL TRESE MOĆNU AVIOKOMPANIJU - 150 ZAPOSLENIH KRIJUMČARILO DROGU! Unosili su kokain za NAJOPASNIJEG ČOVEKA U AUSTRALIJI!

Autor: Republika

Svet

08.06.2021

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverljiva istraga o mutnim radnjama u sklopu australijskog giganta "Kvantas" pokazala je da je više od 150 zaposlenih te kompanije radilo za jednu od najmoćnijih međunardonih kriminalnih organizacija, što niko nije primetio.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs,Tanjug/AP, MUP Srbije
U srcu skandala aviokompanija "Kvantas" na čijem je čelu izvršni direktor Alan Džojs  

Neviđeni skandal trese čuvenu australijsku aviokompaniju "Kvantas" nakon što je otkriveno da je više od 150 zaposlenih u tom gigantu, koji je najveća firma te vrste kada je u pitanju brojnost flote i međunardonih letova, umešano u kriminalne radnje i krijumčarenje droge, pre svega kokaina vrednog na milione dolara. 

To je otkriveno zahvaljujući poverljivoj istrazi federalnih vlasti, nazvanoj Projekat Brunelo, u kojoj je zaključeno da je čak i jedan od menadžera nižeg ranga u kompaniji povezan sa opasnim narko-kartelom na čijem je čelu ozloglašeni Hakan Ajik.

Reč je o čoveku za kog se tvrdi da vodi jedan od međunarodnih lanaca trgovine narkoticima, koji je uspeo, kako se ispostavilo, da u jednu od najvećih aviokompanija na svetu infiltrira čitavu bandu. Ajik je, inače, u bekstvu već godinama i smatra se najtraženijim kriminalcem u Australiji. 

U njegovom vlasništvu nalazi se niz bordela i karaoke-barova u Sidneju i Kanberi, a čuven je i po tome što je bio vlasnik dva sata vrednih pola miliona dolara. U medije širom sveta dospeo je nedavno kada je slučajno tajnim agentima svoje zemlje i FBI otkrio šifre za aplikaciju korišćenu između kriminacala radi dogovora u vezi sa trafikingom droge i oružja. Zbog njegove greške je palo više od 800 nekih od najopasnijih članova bandi iz Australije, Latinske Amerike, Istočne Evrope i sa Novog Zelanda.         

- Menadžer je regrutovao kriminalce da se zaposle u "Kvantasu" kako bi importovali narkotike u Australiju - stoji u izveštaju i naglašava se kako je takva vrsta kriminalnih aktivnosti opasno ugrozila bezbednost australijskih granica. 

 

 

- S obzirom na to da sa vladom sarađujemo u svim procedurama provere, nalazimo da su ove tvrdnje veoma uznemirujuće - rekao je Nine novinama i 60 Minutes reportu Luk Bramah, šeg bezbednosti "Kvantasa", tvrdeći da kompanija nije bila svesna da se protiv njenih zaposlenih vodi istraga, kao ni da je bilo ko od njih doveden u vezu s organizovanim kriminalom. 

U sklopu Projekta Brunelo otkriveno je da je najveći broj kriminalaca radilo na pozicijama u sklopu vazdušnog teretnog saobraćaja, pružanja usluga s prtljagom i takozvanog zemaljskog osoblja. 

- Skoro 60 zaposlenih u "Kvantasu" moglo bi da bude povezano sa ozbiljnim prekršajima s drogom ili saradnjom s organizovanim kriminalnim grupama, dok je 23 radnika koristilo svoje poslove za sprovođenje najrazličitijih prekršaja - stoji u izveštaju, dok se za ostale zaposlene ne navodi eksplicitno na koji način su oni povezani s krijumčarenjem droge.                      

Prema navodima, radnik Dejmion Flauver (nije jasno da li je ime pravo ili je u pitanju izmišljeni identitet) uspeo je da preko korumpiranog osoblja "Kvantasa", pre svega iz redova onih koji barataju s prtljagom, unese u Australiju kokain vredan jednu milijardu dolara. 

 

 

On je početkom godine osuđen za unos droge vredne 68,5 miliona dolara, ali se ispostavilo da je taj iznos daleko veći, kao i da je on za svoje "prljave" poslove koristio veze u aviokompaniji. 

- Radnici su, kako se veruje, sarađivali i sa čuvenom bandom Kompanjerosi - ističe se u izveštaju. 

Osim bezbednjaka Bramaha, po pitanju izveštaja se oglasila i služba za medije kompanije "Kvantas", tvrdeći da je duboko uznemirena navodima iz istrage, za koju, kako tvrde, nisu znali da se sprovodi. 

- Uznemirujuća je činjenica da se neko od našeg osoblja dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom, sudeći po izveštajima iz pojedinih australijskih medija. Oni se pozivaju na poverljive obaveštajne podatke. Ipak, vlasti nam još nisu dale nikakve naloge za dalje akcije - navodi se u saopštenju kompanije.    

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading