OTERAJTE NESANICU OVIM NAMIRNICAMA! Svi ih imamo u kući, a pomažu kod problema sa spavanjem!

Autor: Republika

Lifestyle

18.03.2021

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvalitetan san neophodan je za pravilno funkcionisanje našeg organizma, a igra i vrlo bitnu ulogu kada je reč o imunitetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Usled stresa najčešće dolazi do poremećaja u spavanju, a to utiče na celokupan život. Naime,  stručnjaci preporučuju sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna, kako bi naš organizam pravilno funkcionisao. 


U vreme epidemije kada smo svi izloženi dodatnim stresom, mnogi posežu za lekovima koji im olakšavaju spavanje. Ipak, postoji i drugo rešenje za nesanicu zato zaboravite na medikamente i isprobajte namirnice koje svi imamo u kući. 

Saznajte koje namirnice obezbeđuju miran san:

Ćuretina

Bogata proteinima, ćuretina sadrži i mnogobrojne vitamine i minerale, kao što su fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži triptofan – amino-kiselinu koja podstiče proizvodnju melatonina.

Kivi

Kivi je voćka s veoma malo kalorija, a mnogo zdravstvenih benefita. Bogat je vitaminima C i K, poboljšava rad organa za varenje, uklanja upale i smanjuje nivo holesterola u krvi. Prema studijama, kivi takođe utiče na poboljšanje kvaliteta sna, pa se zato preporučuje kao obrok pred spavanje.

Sok od višnje

Jedna čaša soka od višnje sadrži 17% više kalcijuma nego što je preporučen dnevni unos za žene. Ovaj sok bogat je antioksidansima, a pokazao se delotvornim i kod nesanice, jer je bogat i melatoninom. Naravno, podrazumeva se da konzumirate prirodni sok od višanja, bez dodatog šećera i konzervanasa.

Bademi

Ovo orašasto voće puno je nutrijenata neophodnih za pravilno funkcionisanje celog organizma. Pored fosfora, riboflavina, vlakana, mononezasićenih masti i antioksidanasa, bademi sadrže i mangan. Redovnim konzumiranjem ovih orašastih plodova, umanjujemo rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 kao i srčanih oboljenja. Bademi su i sjajan izvor melatonina, hormona koji reguliše unutrašnji sat i signalizira telu kada da se priprema za spavanje. Uz sve to, sadrže i magnezijum, koji poboljšava kvalitet sna, te se naročito preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Čaj od kamilice

Pored toga što sadrži flavone, antioksidanse koji ublažavaju upalne procese (oni dovode do nekih vrsta kancera i srčanih oboljenja), čaj od kamilice unapređuje rad imunog sistema, smiruje nervni sistem i uklanja depresiju i anksioznost. Uz sve to, ovaj napitak sadrži apigenin – antioksidast koji izaziva pospanost i uklanja nesanicu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading