KAD PRETERATE SA HRANOM: Ove namirnice će vam pomoći da vam stomak radi kao sat!

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

20.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji mnogo mogućih uzroka lošeg varenja, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu…, a sve se dodatno komplikuje u vreme praznika i raskošnih trpeza.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako preterate sa hranom, na raspolaganju su vam i namirnice koje će vam pomoći da stomak radi kao sat.

Đumbir

 

Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim lekom za stomačne grčeve. Uzmite nekoliko komada kandiranog korena ili šolju čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

Kamilica

 

Kamilica je takođe od davnina pozanati lek za loše varenje, a ovu lekoviti biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Nana

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Mirođija i kim

 

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

 
Sladić

 

Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova lekovita biljka može da se koristi i za lečenje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading