IMATE SLAB ŽELUDAC?! Ovo je ishrana za vas, pridržavajte se i rešite se problema!
Prva pomoć kod gastritisa je unošenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne na hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Međutim, nisu sve osobe koje imaju gastritis sposobne da uzimaju kiselomlečne proizvode jer im to izaziva mučninu. U tom slučaju dijeta za gastritis mora biti bazirana na barenom povrću.
Gastritis zahteva od pacijenta da se hrani umereno i jede malo i često. Kod gastritisa nema prejedanja i obilnih obroka. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka. Izbegavati grickanje između obroka.
Izbegavati grickanje između obroka
NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJUAnanas, artičoka, badem, bakalar, banana, belo meso, cvekla, đumbir, fermentisani mlečni proizvodi, ječmena kafa (cikorija), kopriva, krompir, kupusnjače, lisnato zeleno povrće, maslinovo ulje, palenta, plava riba, radič, soja, sočivo, sveži kravlji sir, testenina, tofu sir, voda, špargla, čaj od belog sleza, kičice, slatki koren. |
Suština ishrane kod gastritisa jeste da se pruži prilika sluznici želuca da se oporavi i regeneriše. Treba napomenuti da je proces saniranja sluznice želuca dugotrajan i da traje nekoliko meseci, pa treba biti pažljiv i uporan. Takođe, gastritis dijeta se ne sme samoinicijativno primeniti kod hroničnih bolesnika.
IZBEGAVATIAgrumi ili citrusno voće (limun, pomorandža, grejp), alkohol (žestoka pića, vino, pivo, likeri), čokolada, crni hleb, grickalice, jagoda, školjke kamenice, kafa, kocka za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, paprika, voćni sokovi. |
* Lekovita čorbaSastojci: 200 g sočiva avokado veći slatki krompir šaka spanaća 2 šargarepe 2 kašičice sveže seckane mirođije 4 čena belog luka manja glavica crnog luka kašičica kokosovog ulja Priprema: Iseckajte crni i beli luk i komadiće sipajte u posudu sa zagrejanim kokosovim uljem. Dodajte seckanu šargarepu i slatki krompir, pa sve zajedno dinstajte. Dodajte povrtni bujon i sačekajte da sve vri oko 10 minuta. Sklonite sud, pa dodajte sve ostale sastojke u čorbu i izmiksajte ručnim mikserom ili u većem blenderu. |
* Smeđi pirinač sa povrćemSastojci: 3 šolje smeđeg pirinča 2 kašičice maslinovog ulja limun po šaka povrća (karfiol, spanać, brokoli, šargarepa) malo morske soli Priprema: Stavite vodu na vruću ringlu da se zagreva, pa dodajte maslinovo ulje i morsku so. Kada proključa, dodajte pirinač. Obarite i povrće, pa ga dodajte u proceđen pirinač. Dodajte nekoliko kapi limuna. |
* Smuti sa sojinim mlekom, jogurtom i bananom![]() Sastojci: 200 ml nezaslađenog sojinog mleka manja banana Priprema: Spojite sve sastojke i izmiksajte u blenderu. |
* Integralna testenina s pavlakom od tofu siraSastojci: pakovanje integralne testenine sa speltom 5 kašika maslinovog ulja malo soli Priprema: Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, u koju ste dodali kašiku maslinovog ulja. Iseckajte tofu sir, pa ga kuvajte osam-deset minuta. Procedite tofu nakon kuvanja i pomešajte s malo vode u kojoj je kuvan, kao i sa preostalim maslinovim uljem i malo soli. Sir sa dodacima izblendajte dok se ne stvori kašasta smesa. Umešajte dobijenu pavlaku sa testeninom. |
* Protivupalno mleko s kurkumomSastojci: 2 šolje čistog kokosovog mleka 1/2 kašičice cimeta u prahu sirov med 1/4 kašičice đumbirovog korena u prahu Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Smesu zagrevajte u lončetu nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Napitak konzumirajte pre nego što se ohladi. |
* Losos sa rukolom i crvenim lukom![]() Sastojci: ZA LOSOS: 2 fileta lososa 2 kašike sveže seckanog peršuna kašičica maslinovog ulja malo soli ZA PRILOG: 2 šolje rukole sok sveže ceđenog limuna kašičica maslinovog ulja malo soli Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite filete lososa na papir za pečenje i premažite ga maslinovim uljem. Posolite ribu i pospite je mešavinom kokosovog brašna i seckanog peršuna. Pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni. Dok se losos peče, pomešajte sastojke za prilog. Stavite pripremljen losos na povrće. |
* Ovsena kaša sa bananom i orasima![]() Sastojci: 1/2 šolje ovsenih pahuljica 1 i 1/2 zrele banane kašika niskomasnog grčkog jogurta bez šećera 2 kašike seckanih oraha 2 kašičice meda 1/2 kašičice cimeta u prahu 1/8 kašičice muskatnog oraščića u prahu 1/4 kašičice ekstrata vanile Priprema: Potopite ovsene pahuljice u bademovo mleko. Dodajte ostale sastojke. Promešajte sve i ostavite da prenoći u frižideru, pa ujutru konzumirajte kao doručak. |


NE, NISTE BOLESNI! Konstantni umor koji osećate je posledica nedostatka ovih vitamina i minerala! LAKO SE NADOKNAĐUJU!
0
PAŽLJIVO PROČITAJTE: Ako želite da zadržite VITKU liniju i za vreme praznika, onda je ovo pravi tekst za VAS!
0
Ako posežete za HRANOM svaki put kada ste pod STRESOM, OBAVEZNO pročitajte ovo!
0
PROBAJTE: Ako želite da očistite PLUĆA, konzumirajte ove NAMIRNICE!
0
(VIDEO) KOKOS ROLNICE SA BELOM I CRNOM ČOKOLADOM! Preukusna poslastica koja se BRZO jede!

BIVŠI GIGANT SE POVLAČI? LG prestaje sa proizvodnjom telefona?
Kako pišu mediji specijalizovani za ovu oblast, kompanija LG prestaje sa proizvodnjom telefona, a ovaj deo svog poslovanja će prodati...

ČINJENICE I ZABLUDE: OSAM stvari o Vodolijama koje bi trebalo da znate!
Vodolije su mnogo više od “slobodnih duhova”. One su često tako intrigantne i drugačije i teraju nas da želimo da saznamo što više...

KAKO DO LEPIH GRUDI ZA MESEC DANA Prirodnim putem do SE*SI DEKOLTE, od vežbi do preparata
Nega preparatima koje možete da napravite sami, vežbe i plivanje čine čuda za izgled i zdravlje grudi.

Naučnici su došli do saznanja da kada ljudi lažu svi prave istu grešku!
Nedavni eksperiment holandskih istraživača s Univerziteta Roterdam koji je proučavao efekat na govor tela i pokrete, pokazao je da se...

HOROSKOP ZA SUBOTU 23 1. - Blizanci SUMNJAJU U PARTNERA, Vodolije u TAJNOJ VEZI, Device se bore sa PSIHIČKIM PROBLEMIMA
Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstelacija ovde, konstelacija onde. Toliko je toga što nam...
KOMENTARI 0