ŠPANIJA IZRUČUJE OSUMNJIČENOG ZA UBISTVA ŠKALJARACA U GRČKOJ

Autor:

Hronika

21.04.2024

22:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupak izručenja osumnjičenog Milinka Brašnjevića.

ŠPANIJA IZRUČUJE OSUMNJIČENOG ZA UBISTVA ŠKALJARACA U GRČKOJ

Foto: Facebook

Na zahtev Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, u toku je postupak za izručenje Milinka Brašnjevića iz Španije u Srbiju. Brašnjević je osumnjičen za učešće u ubistvima pripadnika "škaljarskog klana" u Grčkoj, a njegovo hapšenje u Španiji krajem februara označilo je početak ovog pravnog procesa.

Optužbe i optuženi

Sumnja se da je Brašnjević učestvovao u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu tokom 2020. godine. Zanimljivo je napomenuti da ga je okrivljeni-saradnik u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, Srđan Lalić, označio kao direktnog izvršioca ubistava Igora Dedovića i Stevana Stamatovića.

Organizovana kriminalna grupa

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 19 osoba, među kojima se sumnja da je bio i Brašnjević, a čije su vođe, prema sumnjama, Radoje Zvicer, Belivuk i Darko Šarić. Ovaj deo slučaja baca svetlo na kompleksnost i opasnost povezanosti ove grupe sa ozbiljnim kriminalnim aktivnostima.

Podsetimo, inače, prema navodima svedoka saradnika, Brašnjović je učestvovao u ubistvu vođa "škaljarca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

- Ljubomir Lainović je ubio Stamatovića, koji je skočio na pištolj, a Brašnjović Dedovića koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir - opisao je detalje likvidacije u restoranu u Atini svedok saradnik.

Prema njegovim rečima, Lainović i Brašnjović su potom prebačeni u Makedoniju, razdvojeni a Lainović je ubijen.

Upravo zbog Brašnjovića, Miljković i Lalić su vodili žestoku raspravu u sudnici Specijalnog suda, tokom koje je Lalić otkrio da je poslednji put Brašnjovića video u Turskoj.

PALI OSUMNJIČENI ZA UBISTVA NA KRFU I U ATINI

U koordinisanoj međunarodnoj zajedničnoj akciji istražnih timova Republike Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva Republike Grčke, MUP, UKP, BIA, grčke i španske policije, EUROPOL-a i EURODžAST-a, preksinoć je u Srbiji uhapšeno šest osoba, a u Španiji i Grčkoj po jedna osoba.

- Osumnjičeni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela, krivično delo teško ubistvo, zbog izvršenja krivičnog dela dana 19. januara 2020. godine u Atini, u kojoj su lišeni života Stevan Stamatović i Igor Dedović i dana 23.07.2020. godine kada su lišeni života Alan Kožar i Damir Hadžić na Krfu - saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading