POŽAR U ČAČKU: Vatra guta krovnu konstrukciju, na mesto nesreće upućena vatrogasna ekipa (FOTO)

Autor:

Hronika

18.03.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzrok izbijanja požara još nije poznat

POŽAR U ČAČKU: Vatra guta krovnu konstrukciju, na mesto nesreće upućena vatrogasna ekipa (FOTO)

Foto: Rina.rs

Tokom večernjih sati u širem centru Čačka došlo je do izbijanja požara u jednoj napuštenoj kući. Na mesto nesreće odmah su upućene vatrogasno-spasilačke ekipe.

- Vatra je izbila u ulici Miloša Obilića, vatrogasci uz veliku borbu pokušavaju da lokalizuju plamen. Vatra je zahvatila unutrašnje prostorije i krovnu konstrukciju, prenosi agencija RINA.

Uzrok izbijanja požara još nije poznat, a prema prvim nezvaničnim informacijama sa terena u požaru nema teško povređenih lica.

 

Uzroci požara i saveti za postupanje

Najčešći uzroci požara su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, preopterećenje elektroinstalacija i neispravni električni uređaji. Stručnjaci savetuju da se redovno proverava ispravnost elektrouređaja koji se koriste za dogrevanje, kao i da se ne ostavljaju deca bez nadzora u prostorijama sa šporetima ili pećima.

Foto: Rina.rs

Požar u Čačku

Prvo i osnovno je zatvoriti prozor i vrata prostorije u kojoj se požar desio, ako je to moguće bez opasnosti po život ljudi, jer time se sprečava dotok kiseonika, pa se plamen neće rasplamsati, a povrh svega, zatvorena vrata i prozori će sprečiti da se požar, brže nego što mora, proširi na druge delove stana, kuće ili zgrade. Ako imate vremena, trebalo bi odvrnuti ili podići osigurače, u zavisnosti od toga kakve osigurače imate u kući, kako bi se sprečio dalji dotok struje - dao je svojevremeno savet za 24sedam komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Miloš Majstorović.

 

Postupanje u slučaju požara

Ako izbije plamen, važno je isključiti aparat iz struje ukoliko je to moguće, a zatim odmah pozvati vatrogasce. Ukoliko se plamen ne može ugasiti, preporučuje se napuštanje prostorije u kojoj je požar izbio, zatvaranjem prozora i vrata kako bi se sprečilo širenje vatre. U višespratnicama, treba izbegavati korišćenje stepeništa ukoliko se dim već širi kroz hodnik, već zatvoriti vrata i postaviti vlažne krpe oko njih radi sprečavanja daljeg prodora dima.

Foto: Rina.rs

Gori krovna konstrukcija

Ako dim iz hodnika ulazi u vaš stan, zatvorite vrata, naređajte oko njih vlažne krpe i peškire kako biste sprečili dalji prodor dima. Ako plamen iz drugog stana ide do vašeg prozora, zatvorite prozor, sklonite zavesu sa prozora ukoliko ste u prilici odmaknite nameštaj i sve druge zapaljive stvari, jer one brzo prenose požar po stanu - napominje komandant vatrogasne brigade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading