PRVI REZULTATI ANALIZA POKAZUJU DA SU MARTININA I LAVOVA DECA IMALA ALKOHOL U KRVI! Toksikolog otkrio - evo kada će biti poznato od čega su umrli Aros i Ehos!

Autor:

Hronika

17.03.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alkohol u krvi se brže određuje od drugih toksičnih materija.

PRVI REZULTATI ANALIZA POKAZUJU DA SU MARTININA I LAVOVA DECA IMALA ALKOHOL U KRVI! Toksikolog otkrio - evo kada će biti poznato od čega su umrli Aros i Ehos!

Foto: Republika, Shutterstock

Predsednik Udruženja Toksikologa Srbije, Petar Bulat, danas je izjavio da se dugo čeka na rezultate toksikoloških analiza dvoje dece čija su tela pronađena u Novom Sadu nakon samoubistva roditelja, jer je potrebno dosta vremena da bi se pronašle toksične materije u njihovom biološkom materijalu - krvi i urinu.

Bulat je za Tanjug rekao da su prvi rezultati analiza koji su dospeli u javnost pokazali da su deca imala etanol u telima, a to se brže saznalo jer se alkohol lakše otkriva.

- Toksikološke analize su vrlo kompleksne. Alkohol se lako određuje i zato smo brzo dobili rezultat da je bilo alkohola u biološkom materijalu dece koje su preminule. Međutim, ostale toksične materije koje mogu da se nađu u biološkom materijalu zahtevaju mnogo više vremena, koriste se kompleksne tehnologije. Rezultate treba sagledati u celini, ne treba parcijalno izvlačiti da su deca otrovana alkoholom,  već sve sagledati u celini i to rade kolege koji se bave sudskom medicinom. Oni su zato i edukovani i to je njihov pristup -  naveo je Bulat.

On je dodao da nije etično nagađati da li je količina alkohola pronađena u krvi stradalih mališana i uzrok njihove smrti, ali da hipotetički gledano etanol može da ubije decu jer su ona posebno osetljiva na njega.

- Ovde je reč o maloj deci. Kod značajno starije dece procenjuje se da su vrednosti koje dovode do smrti 50 odsto dece, negde oko 3,6 promila - istakao je on.

Majka trovala dete sedativima

Bulat se osvrnuo i na slučaj majke koja je trovala dete na Institutu za majku i dete dok je bila na posmatranju sa detetom i se u tom slučaju radi o Minhauzenovom sindromu.

- To je specifičan sindrom koji se javlja kod određenih majki. Sa jedne strane truju dete, a onda sa povećenom brigom i pažnjom se odnose prema tom detetu, da bi okolina stekla utisak o njima kao o brižnim majkama koje bde nad detetom. Ja sam specijalista medicinske radiologije i toksikologije, psihijatrija mi nije uža oblast da bih tumačio sve aspekte tog Minhausenovog sindroma, ali to se dešava - pojasnio je on.

On je naglasio i da u Srbiji trenutno postoji samo dvoje pedijatara koji imaju užu specijalizaciju iz toksikologije i da to predstavlja problem, jer je broj trovanja kod dece veliki.

- Zbog toga što dolaze do akcidentalnih trovanja dece. Bilo da je reč o sredstvima za održavanje kućne higijene, bilo trovanju lekovima. Zbog toga što su lekovi crvene bombonice ili žute bombonice, koje deca pojedu umesto bombona i onda imamo slučaje trovanja. To nije samo kod nas problem, to je problem generalno u svetu - rekao je on.

Trovanje dece špiritusom u klubu

Kada je reč o slučaju iz februara, kada se 26 osoba od kojih su dvanaestoro bila deca mlađa od 15 godina na žurci su se otrovala alkoholom u beogradskom klubu, Bulat je rekao da su posledice kod dece mnogostruko gore jer se oni nalaze u razvoj i kod njih je i apsorpcija alkohola iz digestivnog sistema i za organa varenja mnogo brža.

- Njihov centralni nervni sistem i periferni nervni sistem su nezreli i onda su te oštećenja mnogo teža i trajna. Sve češće imamo u mlađoj adolescentnoj grupi učestalo uzimanje alkohola. To dovodi do oštećenja razvoja intelekta kod te dece - rekao je on.

On je naglasio da alkohol deluje toksično i na svaki organ i onih koji nisu deca.

- Počev od centralnog nervnog sistema, pa onda deluje negativno i na gastrointestinalni sistem, posebno na jetru, bubrege, hematopoetski sistem i krvotvorne organe. Gotovo da nema sistema na kojoj alkohol ne deluje štetno - rekao je Bulat.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading