UDARIO PEŠAKA U BLIZINI VRTIĆA, PA DAO GAS I POBEGAO! Stravična nesreća u Vranju - policija traži vozača!

Autor:

Hronika

04.03.2024

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije poznato koje je marke bio automobil.

UDARIO PEŠAKA U BLIZINI VRTIĆA, PA DAO GAS I POBEGAO! Stravična nesreća u Vranju - policija traži vozača!

Foto: Photo by rawpixel on Unsplash

U nedelju, u Maričkoj ulici u naselju Raška u Vranju, došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj je pešak S.N. zadobio teške povrede.

Prema dostupnim informacijama, nesreća se dogodila blizu jednog vrtića, kada je muškarac, hodajući desnom stranom puta, bio udaren od strane sivog automobila čija marka nije poznata.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila dok se pešak kretao desnom stranom puta u pravcu kretanja vozila, došlo je do teških povreda pešaka. Nakon što je automobil udario pešaka, on je preleteo preko prednjeg dela vozila, pri čemu je zadobio prelome prednjeg dela nosa i grudnog koša. Zbog ozbiljnosti povreda, pešak je hitno prevezen u Univerzitetski klinički centar u Nišu.

Pokrenuta je istraga, uključujući alkotestiranje pešaka i potragu za nepoznatom osobom koja je upravljala vozilom, u vezi sa krivičnim delima teškog ugrožavanja bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanja pomoći povređenom u saobraćajnoj nesreći, piše Telegraf.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.

Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

 

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading