OGLASILA SE MAJKA PREMINULE PORODILJE: "Još nemamo informacije o tome šta se dogodilo!" poslata inspekcija u zdravstvene ustanove!

Autor:

Hronika

02.03.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon porođaja, žena se osećala dobro, ali je stanje počelo da se komplikuje.

OGLASILA SE MAJKA PREMINULE PORODILJE: "Još nemamo informacije o tome šta se dogodilo!" poslata inspekcija u zdravstvene ustanove!

Foto: Društvene mreže

Oglasila se majka preminule porodilje (31) iz Vlasotinca, koja je u četvrtak ujutru preminula na ginekologiji u Nišu, samo dva dana nakon što je carskim rezom, u Opštoj bolnici u Leskovcu, na svet donela zdravog dečaka, pišu Večernje Novosti.

- Ja sam izgubila ono što sam imala. Ostali smo bez oka, i sad ništa ne vredi. Nikakve izjave nećemo da dajemo. Još nemamo ni sve informacije o tome šta se dogodilo, ni obdukcija nije gotova. Piše se svašta, ali može da se priča tek kad saznamo zašto smo i kako izgubili dete. Pa ni tad - rekla je majka tragično nastradale žene. 

Dok se u obe zdravstvene ustanove sprovode unutrašnje kontrole i vanredni nadzor, u porodičnom okruženju preminule porodilje pričaju da je njena trudnoća protekla bez problema, "osim što je pri kraju imala malo povišen krvni pritisak".

Kako se saznaje, u bolnicu je primljena zbog sumnje na preeklampsiju, ozbiljno stanje koje može da ugrozi život trudnice i bebe, pa je zbog mogućih komplikacija doneta odluka da joj se preventivno uradi carski rez. U leskovačkoj Opštoj bolnici juče je, po nalogu Ministarstva zdravlja, bila četvoročlana stručna komisija čiji je zadatak da sprovede spoljašni stručni nadzor.

Ista komisija, sa istim zadatkom je potom bila i UKC Niš.

Vlasotinčnka je u leskovačkoj Opštoj bolnici u utorak, carskim rezom, rodila zdravog dečaka, ali je posle porođaja počela obilno da krvari zbog čega je, u sredu, upućena u niški UKC, gde je u četvrtak u ranim jutarnjim satima, uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo da je spasu, preminula. Ekspertska komisija u Opštoj bolnici u Leskovcu je pregledala dokumentaciju i preduzela neophodne korake i mere kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u lečenju.

Ljudi su uradili svoj posao. Bili smo tu da im pružimo sve informacije koje su im potrebne - kazao je direktor leskovačke Opšte bolnice.

On je u sredu uveče najavio ovu eksternu proveru kvaliteta rada, pored unutrašnje provere koja se obavlja po njegovom nalogu.

Stručna komisija, koju je formirao, je takođe odmah počela sa radom.

Pregledana je kompletna dokumentacija vođena tokom trudnoće, tokom porođaja, kao i nakon carskog reza. Razgovaralo se sa ginekologom koji je obavio carski rez, ali i sa ostalim osobljem koje je bilo u sali tokom porođaja. Proveriće se postupanje od prijema pacijentkinje u našu bolnicu sve dok nije upućena u niški Klinički centar - istakao je dr i dodao da će ti rezultati biti dostavljeni eksternoj komisiji koja će objediniti dokumentaciju.

U prvo vreme, posle operacije, porodilja se osećala dobro, ali je njeno stanje kasnije počelo da se komplikuje. Imala je nizak nivo trombocita, a stanje joj se nije popravljalo ni nakon neophodne terapije.

U Niš je stigla, kako je saopšteno, u veoma teškom stanju. Prema prvim informacijama dr, od kolega iz Niša, porodilja je imala diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju (DIK), odnosno krvarila je iz svih organa, a u takvim slučajevima lekari malo toga mogu da učine.

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti rada leskovačke Opšte bolnice i Ministarstva zdravlja posle smrti porodilje.

Od bolnice u Leskovcu se traži da, u roku od 15 dana, dostavi rezultate unutrašnje provere i informacije o sprovedenim merama, a od Ministarstva zdravlja podaci o nadzoru zdravstvenih ustanova u Leskovcu, Nišu i Domu zdravlja u Vlasotincu, u kojem je vođena trudnoća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading