TIK PRED POČETAK ROČIŠTA! Oglasili se advokati porodica tragično NASTRADALE DECE u Ribnikaru: Evo zašto je VAŽNO da i oni prisustvuju saslušanju RODITELJA Koste Kecmanovića!

Autor:

Hronika

29.02.2024

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je najvažnije, oštećeni će imati pravo da ispituju Vladimira i Miljanu, a prema saznanjima Republike, nekoliko pitanja se očekuje da pudu sigurno postavljena.

TIK PRED POČETAK ROČIŠTA! Oglasili se advokati porodica tragično NASTRADALE DECE u Ribnikaru: Evo zašto je VAŽNO da i oni prisustvuju saslušanju RODITELJA Koste Kecmanovića!

Foto: TV Pink/printscreen

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je od ispitivanja roditelja dece ubijene u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine u svojstvu svedoka oštećenih, kako bi im omogućilo da budu prisutni na suđenju kada optuženi budu iznosili odbranu i kako bi mogli da postavljaju pitanja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

To znači da će roditelji moći iz sudnice da prate iznošenje odbrana oca i majke dečaka Koste Kecmanovića koji je ubio devet vršnjaka i portira u školi 3. maja prošle godine, a teško ranio nastavnicu istorije.

Ovo suđenje je zakazano za danas i sutra kada bi trebalo da otac dečaka K.K. iznese svoju odbranu, a tužilaštvo, branioci, oštećeni i sud da mu postavljaju pitanja.

Suđenje se odvija bez prisustva javnosti jer je sud odlučio da isključi javnost sa suđenja iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Ono što je najvažnije, oštećeni će imati pravo da ispituju Vladimira i Miljanu, a prema saznanjima Republike, nekoliko pitanja se očekuje da pudu sigurno postavljena.

Advokat Gordana Božilović istakla je jutros za TV Pink da javnost na glavnom pretresu jeste nešto što se podrazumeva, i to je pravo svakog građanina. 

Foto: TV Pink/printscreen

 

 

- Samo u izuzetnim slučajevima javnost može da se isključi, uglavnom zbog oštećenih i svedoka. Kao što znamo, javnost je u toku ovog pspotupka isključena. Dakle, za sve, sem onih koji moraju da budu prisutni - rekla je ona. 

Kako kaže, ovo je dramatičan predmet, a roditelji ubijene dece imaju pravo da budu prisutni. 

- To je normalan tok događaja - rekla je potom Božilović. 

Kako je dodala, sud ima sredstva sa kojima se vodi red u toku suđenja, to su osobe koje moraju da poštuju sud.

- Svi znaju pravila, veće je iskusno, sud uvek obezbedi normalno suđenje... - rekla je ona potom. 

Zaista, oštećeni imaju pravo da prisustvuju preteru, i to je u skladu sa zakonom. Njihova saznanja o samom događaju ne postoje, ali imamo bolne, emotivne jezive tvrdnje. 

- I roditelji dece koja su povređena takođe. Smatram da je važno da su tu, jer to upotpunjuje postupak - rekla je Božilović. 

Advokat Ivan Duzlevski kaže da ne zna da li je isključivanje javnosti dobar potez. 

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

- Sa jedne strane, kao tužilac, volite da dobijete iskaze od osumnjičenih. Ovo je zločin koji se ne pamti... Ali sa druge strane volite da imate i svedočenja roditelja... Mi smo saznali da će izostati njihova svedočenja, ali će kao oštećeni slušati. Oni imaju određena saznanja, iako su posredna. Imaju dodatna prava, a jedno je da učestvuju, postavljaju pitanja... Ovo postaje po malo opasnost, da se nešto ne pretvori u estradizaciju - naveo je Duzlevski. 

On je dodao da ovaj slučaj ne sme da postane mučenje. 

Da podsetimo, optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud oca Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, a majku Miljanu Kecmanović na dve i po godine. Za vlasnika i instruktora u streljačkom klubu predloženo je po tri godine zatvora.

Vladimir Kecmanović se optužnicom tereti za krivično delo - teška dela protiv opšte sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što nije primereno dečakovom uzrastu, kao i to da oružje nije čuvao na sigurnom mestu kako je predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu Kecmanović zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading