KO JE DRŽAO NOŽ, OTAC ILI SIN? Sečivo rešava misteriju oko ubistva kuma!

Autor: M.B.

Hronika

22.02.2024

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštak sudske medicine ne rasvetljava misteriju ubistva u Nišu.

KO JE DRŽAO NOŽ, OTAC ILI SIN? Sečivo rešava misteriju oko ubistva kuma!

Foto: shutterstock

Hapšenje, nož

Svedočenje veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića danas nije donelo očekivano rasvetljenje u slučaju ubistva Nišlije Aleksandra Dragišića. Iako tužilaštvo tvrdi da je nožem ubistvo izvršio kum Miodrag, dok se otac Goran tereti za saizvršilaštvo, Stojanović je istakao da je njegov rad u ovom slučaju fokusiran na veštačenje krvnih mrlja radi rekonstrukcije zločina, a ne na utvrđivanje bioloških tragova na oruđu zločina.

Papilarne linije i DNK na nožu

Branilac Miodraga, Stanimir Đurić, istakao je značaj utvrđivanja čiji su biološki tragovi prisutni na nožu kojim je Aleksandar Dragišić ubijen. On je naglasio važnost pronalaska papilarnih linija (otisaka prstiju) i DNK tragova kako bi se precizno utvrdilo ko je bio u kontaktu sa nožem u trenutku zločina. Međutim, veštak je naglasio da to nije deo njegovog delokruga u ovom slučaju.

Ovaj sukob u pristupu dokazivanju krivice dodatno komplikuje već kompleksnu situaciju oko ovog tragičnog događaja.

Neizvesnost i nedoumice

Svedočenje veštaka sudske medicine dodatno je produbilo neizvesnost i nedoumice u vezi sa ovim slučajem. Nedostatak jasnih odgovora o biološkim tragovima na oruđu zločina ostavlja prostor za spekulacije i dodatne pravne i forenzičke procedure koje treba sprovesti kako bi se došlo do potpunog razrešenja ovog događaja.

- Veštačenje papilarnih linija ne spadaju u domen sudsko medicinskog veštačenja. Danas sam u sudnici radi terasološkog veštačenja tragova krvi koja ne podrazumeva interpretaciju bioloških tragova već rekonstrukciju događaja vezanih za predmetno krvoproliće – rekao je Stojanović.

Sumnja u autentičnost potpisa na rezultatu analize bioloških tragova


Na nedavnom suđenju, suđenju koje je privuklo veliku pažnju javnosti, došlo je do neočekivanog obrta. Na pitanje sudije Višeg suda Aleksandre Mojašević kako se njegov potpis našao na rezultatu analize bioloških tragova, Stojanović je kazao da ga je potpisao kao načelnik odeljenja. Ova izjava je izazvala nevericu i dodatnu pažnju sudije, koja je odlučila da se na sledeći glavni pretres pozove Dejan Šorgić koji se bavio DNK sa mesta zločina.

- Ovim veštačenjem nije bilo moguće pouzdano utvrditi tačan deo prostora u kome se kritični događaj odigrao, odnosno preciznu poziciju Aleksandra Dragišića prilikom zadobijanja rane grudnog koša – naveo je veštak.      

Tokom prethodnog dela suđenja, Goran i Miodrag su se suočili sa optužbama za ubistvo Goranovog kuma, a situacija je postala još napetija kada su obojica tvrdila suprotno - Miodrag je negirao prisustvo u iznajmljenom stanu u ulici Nikole Kopernika u Nišu u vreme ubistva, dok je Goran direktno optužio Miodraga za ovaj zločin.

- Sa kumom sam bio u odličnim odnosima. On je bio mnogo dobar čovek. Ne bi ga uzeo za kuma, da venča moju pokojnu suprugu i mene da nije bio dobar - branio se pred sudom Miodrag.

Miodrag iz Kazneno popravnog zavoda u Nišu na suđenje, otac Goran brani sa slobode

Miodrag stiže na suđenje iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda u Nišu, dok se njegov otac Goran, koji se tereti za zločin, posmatrao ne pokušavši da pomogne Aleksandru, brani sa slobode.

Prema svedočenju drugooptuženog Gorana, zločinu je prethodila bizarna rasprava između njegovog sina Miodraga i Aleksandra da li Kinezi mogu da naprave motor “Harli Dejvidson”, što je nažalost preraslo u zločin. Ono što pravosuđu otežava posao je što su otac i sin nakon zločina brisali krvne tragove koji bi mogli odgovoriti na pitanja koja treba da budu razrešena pre presude

Osim veštaka za biološke tragove Dejana Šorgića, na sledećem glavnom pretresu biće saslušani veštak neuropsihijatrjske struke i psiholog koji su tokom istrage veštačili Miodraga. Ovi stručnjaci će doprineti razumevanju situacije i pružiti dodatne informacije o okolnostima koje su prethodile zločinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading