HITNO EVAKUISALI ZGRADU PRVOG OSNOVNOG SUDA ZBOG DOJAVE O BOMBI!

Autor: D.B.

Hronika

24.01.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah je evakuisana.

HITNO EVAKUISALI ZGRADU PRVOG OSNOVNOG SUDA ZBOG DOJAVE O BOMBI!

Foto: Nebojša Mandić, Shutterstock

Zgrada Prvog osnovnog suda u Beogradu evakuisana je danas nakon dojave o bombi.

Kako je rečeno u MUP-u, policija je dobila dojavu o navodnoj bombi u zgrad Prvog osnovnog suda u Bulevaru Nikole Tesle u 11:10 časova.

ČESTE DOJAVE U ŠKOLAMA U SRBIJI: 

Glavni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je nedavno, povodom istrage o lažnim dojavama o bombama u školama širom Srbije, rekao da je dosad otkriveno više maloletnika iz inostranstva koji su koristili razne programe kako bi komunicirali, od onih ugrađenih u računarske igre, do onih koji postoje samostalno i zahtevaju posebnu instalaciju i podešavanje.

- Jedan od takvih programa 'Diskord' korišćen je u ovom slučaju. Ovaj program je jako popularan kod igrača, posebno zato što je komunikacija putem njega zaštićena industrijskim standardom kriptovane zaštite. Time je praćenje te komunikacije vrlo otežano, ali nije nemoguće - izjavio je Stamenković za Politiku. 

- Do sada su, prema našim saznanjima, policija i tužilaštva tih zemalja procesuirali tri maloletna lica, po jedno u Republici Češkoj i BiH, dok treću zemlju u ovom momentu ne mogu da otkrivam iz procesnih razloga. Mogu da kažem da se radi o zemlji iz našeg okruženja - ukazao je Stamenković. 

On je naveo da je maloletno lice u Češkoj, bez svesti i volje da čini krivična dela stavilo na raspolaganje određene tehničke resurse domaćim izrvršiocima, dok je maloletnik iz BiH naručivao slanje pretnji na teritoriji te zemlje, a treće lice iz susedne zemlje je davalo tehničke savete izvršiocima na teritoriji Srbije. 

- U kom obimu i na koji način će ta lica biti procesuirana, odluku će doneti nadležni organi u tim zemljama. Mi u ovom momentu nemamo interes da vodimo postupak protiv njih jer oni nisu direktni izvršioci dela čijim su izvršenjem nastupile štetne posledice u Srbiji - rekao je Stamenković. 

Stamenković je objasnio da su se maloletna lica povezala zbog zajedničkog interesa u vezi sa određenom video igrom koju su igrali.

- Ipak, vrlo brzo, s obzirom na to da su vršnjaci, započeli su komunikaciju u vezi sa svakodnevnim školskim obavezama i problemima koje imaju u vezi sa njima. Vrlo brzo su došli do njihovog rešenja, da pošalju elektronsku poštu kojom će pretiti detonacijom eksplozivnim napravama - rekao je Stamenković.

On je naveo da su istražni organi posebno zabrinuti zbog činjenice da se kao izvršioci krivičnih dela uočavaju deca koja imaju od 12 do 14 godina. 

Na pitanje mogu li istražni organi da izađu na kraj sa maloletnicima koji dojavljuju bombe, Stamenković je rekao da mogu, što su i istražni organi pokazali. 

- Ono što zastrašuje jeste posledica koju su ta deca nanela svom neposrednom okruženju, porodici, školi, gradu, na kraju i zemlji. Hiljade policajaca i tužilaca su bili i još su angažovani na bezbednosti školskog sistema kod nas - naglasio je Stamenković. 

Zbog lažnih dojava o eksplozivnim napravama u školama u Srbiji, do sada je procesuirano sedam osoba - četiri maloletne i tri punoletne. Takođe, postupci su pokrenuti i protiv šestoro roditelja zbog, po oceni nadležnih osnovnih tužilaštava, sumnje da su grubim zanemarivanjem vaspitanja zapustili svoju decu, prenosi Politika.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading