EVO KOLIKA KAZNA PRETI GINEKOLOGU IZ SREMSKE MITROVICE: Završio u pritvoru nakon sumnji da je njegovom krivicom jedna beba umrla!

Autor:

Hronika

19.01.2024

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se potvrdi priča porodilje koju je ispričala u medijima onda postoje i elementi fizičkog i akušerskog nasilja.

EVO KOLIKA KAZNA PRETI GINEKOLOGU IZ SREMSKE MITROVICE: Završio u pritvoru nakon sumnji da je njegovom krivicom jedna beba umrla!

Foto: shutterstock

Sudski čekić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su M. M. (45), lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, saopštio je MUP.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, M. M. biće određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će, uz krivičnu prijavu biti priveden tužilaštvu.

Ukoliko se utvrdi da je doktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica M.M. napravio lekarsku grešku prilikom porođaja Marice Mihajlović prema dosadašnjoj praksi mogao bi da dobije maksimalno dve godine zatvorske kazne, kaže za 24sedam advokatica Marina Mijatović.

Međutim, ako se potvrdi priča porodilje koju je ispričala u medijima onda postoje i elementi fizičkog i akušerskog nasilja.

- Ovde postoje elementi krivičnog dela koje predstavlja nesavesno lečenje, ali ima i elemenata koji predstavljaju mučenje i zlostavljanje... - rekla je ona i naglasila da je još gore to što je prema porodilji ovako postupano u ustanovi gde bi trebalo da dobije pomoć.

Ipak, ako se dokaže da je bilo i fizičkog nasilja kazna može biti oštrija, ali to zavisi od kvalifikacije dela.

To je na tužilaštvu, a kasnije na sudu. Neko ko podnese krivičnu prijavu može da ima svoju kvalifikaciju, ali tužilaštvo može da je promeni. Tako da sve zavisi šta će biti od dokaza, a trenutno ne bih mogla da kažem koja bi sankcija konkretno mogla da se izrekne - rekla je ona.

Zatvor zbog lekarske greške

Ali ako bude tužen za lekarsku grešku sa smrtnim ishodom, doktor bi mogao da dobije i zatvorsku kaznu.

Ukoliko je u pitanju lekarska greška, a posledica je smrtni ishod, predviđena je zatvorska kazna. Ali zavisi od okolnosti kolika će ona biti. Može da se desi da bude uslovna, recimo šest meseci zatvora sa periodom proveravanja od dve godine. Ili što se tiče zatvorskih kazni u sudskim odlukama prema praksi izriče se dve godine. To je neki maksimum. Ali što se tiče akušerskog nasilja takvih kazni je malo - objasnila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading