SUĐENJE ŠARIĆEVOJ GRUPI ZA PLANIRANJE UBISTVA SVEDOKA SARADNIKA PROTIV NARKO-BOSA: Načenik policije u Valjevu optužio Miku da je skretao istragu!

Autor:

Hronika

30.11.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milutin Radovanović je zvao kolegu u Valjevu rekavši da to radi po nalogu Nebojše Stefanovića tadašnjeg ministra policije.

SUĐENJE ŠARIĆEVOJ GRUPI ZA PLANIRANJE UBISTVA SVEDOKA SARADNIKA PROTIV NARKO-BOSA: Načenik policije u Valjevu optužio Miku da je skretao istragu!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug

Suđenje Darku Šariću

Suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina, nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu. Ovaj slučaj se zasniva na porukama sa „skaj" aplikacije za šifrovanu komunikaciju, koju je Šarić navodno koristio tokom 2020, iako se tada nalazio u pritvoru u Beogradu. 

Prvi svedok na današnjem ročištu bio je Vlada Jerinić, načelnik PU Valjevo. 

- Milutin Radovanović me je zvao i insistirao da se uhapsi  Dalibor Ristić bez dokaza da je on podmetnuo požar i zapalio auto Goranu Nikolaševiću. A Nikolašević je u maju doneo u policiju neko navodno priznanje Dalibora Ristića da je on organizovao ubistvo. Mi smo ga privodili i on je negirao sve te navode. Radovanović je insistirao da ga uhapsimo, ali mi smo ga zadržali ne zbog toga, nego zbog drugog dela i sproveli

Jerinić je ispričao da je komunicirao preko aplikacije Signal koja služi za komunikaciju povlašćenih službenika.

- Dana 9.8. 2020. je postavljena eksplozija na auto Nikolašević Gorana. Uradili smo sve što treba i dana 10. 8.  sam rano ujutru otišao u Tursku. Imao sam informaciju da se kod nas na području nalazi Uroš Mišić, sada Radovanović i da je on to učinio , a ne Ristić Dalibor. Uroša sam video da u centru u "Moskvi", lokalu u Valjevu, sedi sa Aleksandrom Boškovićem. Ja sam dobio poziv od Radomira Bulatovića, načelnika policijske stanice u Lajkovcu, koji me je obavestio da je više puta zvao Radovanović da se pusti lice Uroš Mišić koji je zadržan zbog njegove kontrole i kontrole vozila. On je pojasnio i da je njega i njegovog kolegu, optuženog Danila Stojanovića upoznao pošto su došli u policijsku upravu Valjevo, sa zahtevom da se "ne preduzimaju radnje prema Aleksandru i Marku Boškoviću jer je to interes službe", kao i da ih je sa tim nalogom koji je "viši interes" poslao tadašnji ministar Nebojša Stefanović.- rekao je Jerinić za govornicom Specijalnog suda.

Tužilac je propitivao svedoka koji je rekao da je imao utisak da je Miutin Radovanović istragu hteo da usmeri odnosno da skrene na Ristić Dalibora. 

- O tome sam obavestio svog nadređenog Žikicu Mitrovića načelnika, a prethodno Bulatovića kojem sam rekao svoje sumnje. Uroš Radovanović je dolazio u Valjevu jer mu je otac iz susednog sela.

Okrivljeni Dejan Lazarević pitao je gde je Ristić potpisao izjavu koju mu je dao Nikolašević.

- Oni koji su radili taj predmet rekli su mi da je Ristić kazao da mu je Nikolašević poturio papir da potpiše - odgovorio je Jerinić.

Pošto je optušten Jerinić isud poziva novog svedoka načelnik kriminalistike u Valjevu Žikicu Mitrovića da uđe u sudnicu i za govornicom kaže šta mu je poznato.

- Koliko se sećam u maju, na Đurđevdan došao je u PU Valjevo Nikolašević Goran je doneo papir na kojem je bila izjava da je planirao Dalibor Ristić da ga ubije. Ristića smo pozvali, a on je rekao da potpis jeste njegov, ali je negirao planiranje ubistva. 
Jeste li bili u komunikaciji sa Radovanovićem i Stojanovićem?
- pitao je tužilac.

- Ne. Komunicirao sam sa Jerinićem svojim pretpostavljenim starešinom - rekao je  Mitrović. Nadalje je rekao da ga Bulatović i policije u Lajkovcu nije pozivao. 

Nakon kratkog svedočenja otpušten je svedok Mitrović i pozvan je načelnik policije iz Lajkovca.

- Dobio sam poziv telefonom od Milutina Radovanovića. Bio sam na odmoru. On mi je tražio telefon Vlade Jerinića koji mu se nije javljao na broj koji je imao Radovanović. Nisam imao drugi broj i nisam mu onda ni dao. Pitao sam ga šta treba. Spomenuo mi je da policija ima pogrešnog čoveka u vezi sa paljenjem Nikolaševićevićevog auta. Startovanog na ulici i spomenuo mi je Uroša Mišića. Čuo sam se sa Jerinićem i preneo mu to. Milutinu sam, sećam se rekao da ako se ne javlja Jerinić, pozove Žikicu Mitrovića - rekao je Bulatović. 

Sudiju je zanimalo da pojasni kako je spomenut Uroš Mišić i predočava svedoku šta je kazao na saslušanju u tužilaštvu tim  povodom. 

-  Milutina i Danila sam upoznao kod našeg zajedničkog prijatelja u radionici . Znao sam da je kolega policajac visokopozicioniran u MUP. Razmišljao sam o njemu kao poštenom policijskom službenikom - kazao je Bulatović i izjasnio se da je Uroš Mišić bio taj pogrešan čovek.

Sudija ga pita kako poznaje Miku i Daču i da li zna kako se znaju sa Jerinićem. 

- Oni su zajedno došli kod mene u kancelariju, tražili su da im napravim kontakt sa Vladom Jerinićem i ja sam ih upoznao. 

Svedok Radomir Bulatović je na pitanje tužioca na saslušanju ranijem odgovorio da je
Uroš Mišić bio na slobodi i to više pita ponovio, a to se ne slaže sa iskazima Jerinića. 

- To su besmislice i ne može da stoji kao verodostojno - rekao je advokat Veljko Delibašić branilac Radovanovića.

Posle svedoka, sud donosi rešenje da se izvede (predstavi, prikaže pred sudom i svim strankam u postupku) krivična prijava iz aprila, naredba o sprovođenju istrage. Izdvajaju se razgovori Aleksandra Boškovića od aprila do kraja septembra 2020. i sms poruke. 

Jedan razgovor je dostavljen kasnije, kao i fotografije koje su kasnije stigli mogu koristiti. Moze se koristi razgovor koji je snimljen na Zlatiboru 19.6. Bošković, Duško Šarić, Pećinko i Kinder.

Tužilaštvo se buni što su odbijeni ti dokazi bez obrazloženja suda.
 
- Mi tražimo da se ti dokazi izvedu pred sudom. Ovde je u pitanju ono što mi smatramo operativnim podacima policije -  rekao je tužilac objašnjavajući da su te podake kroz međunarodnu pomoć materijalizovali.  

Advokat Dalibor Katančević se pobunio i rekao da policija može i da bije, ali da to nije zakonito, podsetivši da ti prisluškivani razgovori nisu iskorišćeni, odnosno obrađivani  u  roku od šest meseci nego da je to učinjeno naknadno.

Sudija Šešić mu sa osmehom kaže:

  - Samo kratko i bez emocija, kao što smo doneli rešenja za skaj, sada smo to uradili za razgovore .

- Nikolaševića nećemo za sada saslušavati iz više razloga. Decembra 22. na ročištu će biti saslušan Nebojša Joksović i još tri svedoka - kazao je sudija najavivši da će intezivirati postupak i da će u narednoj godini određivati po dva vezana ročišta. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading