DOKAZI SA SKAJA PROTIV BELIVUKA SUDE ŠARIĆU! Konsiljere pušten na slobodu - ukinut mu i kućni pritvor!

Autor:

Hronika

06.11.2023

12:14 >> 17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Darku Šariću i njegovoj kriminalnoj grupi za planiranje ubistva ključnog svedoka saradnika Nebojše Joksovića u postupku protiv Šarićeve grupe za šverc droge, danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu.

DOKAZI SA SKAJA PROTIV BELIVUKA SUDE ŠARIĆU! Konsiljere pušten na slobodu - ukinut mu i kućni pritvor!

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Šestorici optuženih, među kojima je i Šarićev rođeni brat Duško sudi se u odsustvu jer se nalaze u bekstvu. Šariću se sudi da je naručio i organizovao dizanje u vazduh Nikolaševićevog automobila u Valjevu, da bi kasnije za to okrivio svedoka saradnika

Sudija Zoran Šešić nastavio je dokazni postupak predočavanjem spisa odnosno izvođenjem dokaza. Apostrofirao je više puta da se izjasnio da je pribavljena komunikacija sa skaja prihvaćena u ovom postupku kao isprava(prim. aut. dokaz), uvek kada su se bunili advokati optuženih povodom toga. 

Odbrana potencira da je istraga vođena mimo zakona jer su naredbe o praćenju i isleđivanju donose na dan kada se i sprovode radnje. Ono na čemu najviše insistiraju branioci je da je ova grupa uhapšena 14. aprila 2022. godine, dan pre nego su iz Francuske stigle informacije odnosno dokazi protiv optuženih koji su dobijeni tako što su presretnute tajne komunikacije koje oni i dalje ne prihvataju kao valjane dokaze. Оni kažu i da su pretresi kuća i drugih lokacija vezanih za optužene izvršeni mimo zakona jer ispada da su "navodni dokazi" stigli tek nakon pretresa pa se postavlja logičko pitanje kako su unapred kuće pretresane.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug

 

Dalibor Katančević tvrdi da se radi o obaveštenju francuskih istražitelja za slučaj Veljka Belivuka, jer je tako bilo i naslovljeno na spisima o skaju, i da to ne može biti korišćeno u ovom slučaju. 

- Radi se o tehiničkoj grešci našeg i francuskog Ministrastva pravde - rekao je sudija komentarišući prikaz  predmeta( skaj prepiske) na kojem je pisalo predmet Veljko Belivuk. 

- Slanjem zamolnice smo samo formalizovali ono što smo ranije dobili - rekao je sudija Šešić.

Oni nadalje kažu da su dokazi protiv ove grupe bili pribavljeni mnogo ranije i da je sve urađeno po zakonu. 

- Policija je mnogo ranije imala operativna saznanja i dokaze protiv ove grupe, ali je to zavedeno kasnije, odnosno 15. 4. - rekao je tužilac za organizovani kriminal. 
Sudija je preskočio brojne spise, odnosno čitav jedan registrator u kojem je tabelirani prikaz skaj prepiske, a objasnio je da to radi jer tužilaštvo praktično nije dokazalo ko se nalazi iza koje šifre, kodnog imena. 

Do sada u ovom postupku vršen je uvid u video snimke eksplozije automobila Gorana Nikolaševića.  Šariću se sudi da je naručio i organizovao dizanje u vazduh Nikolaševićevog automobila da bi kasnije za to okrivio svedoka saradnika.

Na snimcima nadzornih kamera vidi se mladić sa kapuljačom i maskom preko lica odlazi do Nikolaševićevog automobila na koji stavlja i pali eksploziv, a potom beži. Automobil je eksplodirao, a nakon nekoliko minuta do njega je dotrčao Nikolašević koji je pokušao da ugasi vatru, ali je bilo kasno.

Foto: E-stock, Tanjug, Shuttestock

 

Tužilaštvo tvrdi da je mladić sa snimka optuženi Marko Vukić, koji je u bekstvu, a da mu je huligan Uroš Radovanović (ranije Mišić) čuvao stražu. Nikolaševićev automobil zapalili su po nalogu Darka Šarića, tvrdi se u optužnici. 

- Što se tiče toga da čuvam stražu, ja nisam video  na snimku  nikoga da čuva stražu, samo neko kuče i gospođu na prozoru", rekao je Radovanović komentarišući snimak nakon njegovog prikazivanja. Naveo je da ima dokaz da u tom trenutku nije bio na mestu eksplozije, ali da ne želi da ga pokazuje zbog privatnosti jedne devojke.

Osim snimka, u sudu su prikazani su i dokazi prikupljeni prilikom pretresa Radovanovićevog automobila, dan nakon eksplozije. Policajci su u kolima pronašli odeću, na kojoj su kasnije nađeni tragovi eksploziva. U kolima je bilo i nekoliko mobilnih telefona, od kojih je jedan „ajfon" imao instaliranu „skaj", aplikaciju za šifrovanu komunikaciju. 

Sudsko veće odlučilo je na kraju današnjeg ročišta odlučivalo o ranije istaknutim procesnim predlozima. Na osnovu donete odluke ukinuta  je  mera zabrane napuštanja stana za Dejana Lazarevića sa nanogicom, kao i pritvor Urošu Radovanoviću koji je zamenje za kućni pritvor sa nanogicom. 

Na suđenju zakaznom za 30. novembar planirano je svedočenje Gorana Nikolaševića i policajaca, dok će u decembru na sud biti pozvan da svedoči Nebojša Joksović.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading