UŽAS U SUDNICI, ADVOKAT VIČE NA SUDIJU: "Uskraćujete mu pravo na život" - jedan pritvorenik kuka da mora na operaciju, a drugi bi da se ženi!

Autor:

Hronika

03.11.2023

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je i danas suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava i druga teška krivična dela.

UŽAS U SUDNICI, ADVOKAT VIČE NA SUDIJU: "Uskraćujete mu pravo na život" - jedan pritvorenik kuka da mora na operaciju, a drugi bi da se ženi!

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Veljko Belivuk i Marko Miljković

U sudnici Specijalnog suda, na zahtev Marka Miljkovića, trebalo je da budu otvoreni telefoni izvesne Mirjane Ranisavljević, međutim to će ipak biti učinjeno naknadno. Na pitanje sudije zašto je bitno da se gleda materijal koji traje satima i šta se njime dokazuje, tužilac Saša Ivanić je naveo da je u tom telefonu pronađena slika obezglavljenog tela.

18.30 Odbijeni zahtevi advokata

Sudsko veće je odbilo predloge advokata za ukidanje pritvora ili zamenu pritvora blažom merom za sve ostale koji su to tražili osim što je prihvatilo da se optuženom Mijatu Simeunoviću odredi blaža mera u odnosu za zabranu mere napuštanja boravišta i umesto nje je odredila zabranu napuštanja Srbije. 

Nova ročišta u ovom predmetu zakazana su za 20, 21, 23. i 24. novembar. Na naredna ročišta sudija je najavila da će biti pozvani veštak dr Branko Mandića i psiholog Ana Najman zbog svedočenja žrtve klana Ilije S. koji bi trebalo dva dana da odgovara na pitanja odbrane i ostalih u postupku. Na suđenja u novembru biće pozvani da svedoče još Ilija Kovačević i Igor Arezanović.

 

18.05 Advokat viče na sudiju: Uskraćujete mu pravo na život


Advokat  Katančević je dao lično obećanje da Lakićević neće pobeći, a Ivana Ostojić traži da se njenom branjeniku Mijatu Simeunoviću ukine mera zabrane napuštanja boravišta

Advokati Alekse Šejića, Vladimira Greka, Alekse Stošića traže ukidanje pritvora. 

Stefan Stajić, Stošićev branilac kazao je da njegov branjenik nema adekvatnu zdravstvenu pomoć u pritvoru: 

- Stošić mora da ide na operaciju, i potreban mu je boravak u kućnim uslovima. Sudija, uskraćujete mu pravo na život!

Optuženi Grek se javlja za reč i oslonjen na govornici tvrdi da je neosnovano u pritvoru. Zakukao je nad svojom sudbinom i rekao da ga svaki put peče telo od stesa. 

- Ovo stvarno nema smisla, ne želim da budem taoc na licitaciji krivičnih dela. Kod kuće imam vanbračnu ženu, hoću da zasnujem porodicu. Oduzeli ste mi tri godine života, to ne može da se vrati - rekao je Šejić.

Tužilaštvo se protivi svim zahtevima, a veće sudija se povuklo da donese konačnu odluku. 
 

17.50 Nudi skoro pola miliona za jemstvo : Belivukovi vojnici obećavaju "brda i doline" za slobodu


Sudija je pred kraj današnjeg ročišta dozvolila braniocima da iznesu svoje procesne predloge. Advokat Nikola Jerković traži da se ukine pritvor Milovanu Tadiću ili da se zameni blažom merom. tadić se priključuje da sam pokaže svoj nezavidni položaj. 

- Danas je 33 meseca kako sam u pritvoru, a ne postoji nijedan razlog da budem tu. Mene zanima kako sam ja član ove grupe kad nisam imao komunikaciju ni sa kim ovde. Ako kažete d ajoš niste odlučili o zako nitosti skaja to se ne odnosi na mene jer nisam imao skaj telefon niti se spominjem u tom smislu u optužnici. Ni Ilija S. me nije spomenuo ovde dok ga vi niste pitali. ne postoji dokaz da sam bilo kakvo krivično delo ovde počinioci i svi moji branioci su se pitali što sam ja u optužnici uopšte. Molim da mi se ukine pritvor ili da se odredi blaža mera. Spreman sam i na jemstvo u nekretninama - rekao je optuženi Tadić. 

Sudija ga je pitala da li to znači da daje obećanje da se neće kriti i da će u svakom trenutku biti dostupan. Tadić odgovara potvrdno. 

Zatim, advokat Dalibor Katančević traži da se ukine pritvor Nemanji Lakićeviću.

- Postoji širok dijapazon mera koje možete da primenitie da se pritvor ukine. Predložio sam poslednji put jemstvo, a ranije meru zabrane napuštanja stana. Prošli put sam ponudio jemstvo od 50.000 evra, a sada predlažemo i da stan u kojem živi sa porodicom priloži kao jemstvo. Gledajući tačku po tačku jasno je da su prestali razlozi za postojanje mere - rekao je Katančević.

Optuženi Lakićević izlazi za govornicu i ističe da daje skoro pola miliona evra za jemstvo.

- Sudija daću kao jemstvo stan u Miklošićevoj ulici koji sam sa porodicom kupio u izgradnji za 180.000 evra, a on sada vredi 350- 400.000 evra i još u gotovini 50.000 evra - rekao je Lakićević i dao obećanje sudiji da se neće kriti i da će uvek biti dostupan sudu. 
 

17.26 Čak na četiri mesta na mašini za mlevenje mesa nađeni tragovi Ljepoje i Radojevića: Tužilac to ističe, dok branioci zlikovaca tvrde da veštaci nisu imali licencu

Tužilac Saša Ivanić je nakon prikazivanja spisa sa dokazima iz Ritopeka želeo da istakne značaj pojedinih dokaza: 

- Ovo su dokazi da su na mašni za mlevenje mesa  pronađeni biološki tragovi, dnk profili  Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića na levom delu mašine za mlevenje mesa, odnosno kade mašine, na spoljašnjem zidu mašine i na donjem delu otvora i dihtungu mašine. 

Advokat Veljka Belivuka Pavle Litričin ustaje da kaže da sumnja u zakonitost dokaza:

- Ovde su korišćeni određeni softverski paketi su korisćeni, pa vas pitam da li je postojala licence ili je to bila piraterija - rekao je Litričin.  
 

17.20 Dnk tragovi Lazara Vukićevića pronađeni u Ritopeku, ali i tragovi njegovih ubica: Veštačen i telefon oduzet od Mesara u pritvoru

Među spisima koje predočava sudija Vinka Beraha Nikićević se nalazi i veštačenje telefona koji je nađan u ćeliji  u pritvoru kod Marka Miljkovića u aprilu 2021. godine. 
Tužilac se javlja za reč i kaže da je njegov kolaga našao gde se nalazi fotografija obezglavljenog tela iz telefona Mirjane Radosavljević.

Sudija nadalje prikazuje izuzetno važne spise koji pokazuju da su biološki tragovi ubijenog Lazara Vukićevića pronađeni u kući u Ritopeku, kao i dnk tragovi Miloša Budimira i vlada Draganića. 

Tužilac ističe da su to vrlo bitni dokazi, dok advokat Nikola Jerković ustaje i kaže da su ti dokazi nezakoniti i da će to potkrepiti materijalno. 

Na desetine telefona koji su pronađeni kod pojedinih članova klana veštačeni su u policiji i danas su predočeni optuženima. 

Oni nemi smehom prikrivaju zabrinutost.

17.00 Mira poštarka i hard diskovi

Sudija najavljuje uvid u hard diska uduzetog od Mirjane Ranisavljević  i priseća se da je Marko 

Miljković rekao da želi da vidi ceo sadržaj njenih telefona.

- Vidim da se smejete i da hoćete da kažete nešto Miljkoviću, pa priđite.

-Hoću sve, saglasan sam da se sve prikaže, mislim mi smo saglasni da bi se videlo sa kim smo sve bili na vezi - rekao je Marko Mesar .

Tužilac precizira:

- U zapisniku sa veštačenja se vidi slika obezglavljenog tela, ali ne mogu da opredelim u kom je to folderu. ja sa sudija diplomirani pravnik, a ne informatičar.   

Sudija se buni da je to previše materijala , kao i tužilac koji kaže da treba pripremiti ono što je bitno da se prikaže sa tog hard diska jer je obiman materijal od 700 gigabajta.

- Zanimljivo je sudija, ja sam ga dva dana gledao, samo taj hard disk. Možda mogu da vas usmerim da vam kažem koji snimci su interesantni. Tužilaštvo hoće da prikaže samo jednu sliku. Hoćete odmah nešto zanimljivo?- pitao je Miljković. 

Sudija zaključuje razgovor na ovu temu i kaže da će pregledati sve i spremiti ono što bude trebalo da se prikaže i odbija da Miljković opet nešto kaže rekavši mu da je već rekao šta želi. 

Miljković je kazao da će ako se otvori hard disk biti jasno ko je ta novinarka, ko je Papić...

Neće da otključaju telefone

Vladimir Grek se javlja u toku prikazivanje sadržaja njegovog telefona do kojeg su uspeli da dođu u policiji. 

- Imao sam 100 i nešto kontakata. Voleo bih da se otvori telefon  da se vidi da sam imao na vezi neke policajce, političare  i bitne ljude. Sada ih nema u mojim kontaktima, što znači da ih je neko izbrisao, ako ih nema. Hoću da vidim sve moje kontakte - rekao je Grek .

Sudija je izlistala imenik do kojeg su u policiji uspeli da dođu, ali tu nije bilo moćnika koje je Grek navodio pričajući da je klan imao podršku u vlasti i policiji. 
Na ekranu su prikazani Grekovi kontakti i među njima ime Miloš Lukić, kao što s ezove jedan od optuženih u ovom slučaju.

Umesto imena polictičar ai policajaca videli smo imena Laza Požarevac, Sale Keramika i brojeve bez sačuvanog imena korisnika.

On navodi da i na spsiku od njega oduzetih stvari fale vrednosti. 

- 2.250 evra mi je nestalo iz novčanika na pretresu. To je inspektor stavio u fioku i nema ih na spisku oduzetih stvari - ističe Grek. 

Tužilac odgovara Greku da mu je novo d aneko od optuženih pristaje da otključa telefon. 

- Niko ovde od okrivljenih neće da otključa telefon, a ako postoji saglasnost drugih okrivljenih da otključaju svoje telefone mi to prihvatamo rado - poručio je tužilac.
 

Nakon što je juče saslušan svedok Filip Golubović , koji je u drugom predmetu povezanom sa ovim klanom sumnjiči da je inspektora SBPOK Božidara Stolića podstrekavao da mu odaje informacijre koje je on prosleđivao ovom klanu. Golubović je juče kazao pred ovim sudom da Belivuka, Miljkovića ni ostale ovde optužene uopšte ne poznaje.

Sudija najavljuje nastavak dokazanog postupka uvidom u spise. 

Na početku današnjeg ročišta advokat Miloša Budimira tražila je izdvajanje iz spisa prisluškivanje njenog klijenta u apartmanu.

Prikazani su spisi sa forenzičkog ispitivanja mnoštva automobila koje je policija dovezla u bazu u stanici "29. novembra".

Pasat , x5 drajv , seat, pasat, pasat, golf, pasat, škoda kodiak, kuća Draganić Vlade
brisevi iz Humske, bmw7, opel astra

Prikazan je stan Milovana Tadića i da su u njemu na jednoj polici u ormaru pronađena dva veća štosa novčanica od po 1.000 dinara.

- Tu su moji kompjuteri, moje stvari i vidi se da nemam veze sa Ruzveltovom 45 - rekao je Tadić.

Marko Miljković se javio kada se prikazivala kuća u Ritpeku sa uviđaja po hapšenju klana.

- Sudija, vidimo zatečeno stanje u kući, a posle toga je bez naredbe kuća demolirana. Ne znamo gde su pločice, parket, tuš kabine - rekao je Miljković.

Potom se prikazuju uviđaji stanova u Živka Davidovića, između ostalih i Draganićev. 
Puni stolovi novčanica od po 50 i 100 evra, u zbiru više desetina hiljada evra, telefoni, kao i pištolji i municija.

Na fotografijama iz stanova u kompleksu u Ulici Živka Davidovića prikazano je da je u jednom od stanova nađeno više od 10 ključeva za različite automobile.

Zatim se prikazuje dokaz da je u kući smrti pronađen DNK ubijenog Pink Pantera Milana Ljepoje.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading