VLADA SRBIJE NA STRANI RODITELJA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA: Podržana inicijativa da u Školskom odboru treba da budu roditelji ubijene dece - Srpski telegraf i Republika PRVI PISALI O TOME!

Autor:

Hronika

28.11.2023

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada sa pažnjom prati razvoj situacije vezane za izbor članova Školskog odbora OŠ "Vladislav Ribnikar" .

VLADA SRBIJE NA STRANI RODITELJA ŽRTAVA IZ RIBNIKARA: Podržana inicijativa da u Školskom odboru treba da budu roditelji ubijene dece - Srpski telegraf i Republika PRVI PISALI O TOME!

Foto: B. Jovanovic

Nakon što je Savet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" odbio izbor predstavnika roditelja ubijene dece u Školski odbor, javnost je ostala iznenađena. 

Kako se nezvanično saznaje, Vlada Srbije smatra da u Školskom odboru treba da budu roditelji dece ubijene 3. maja ove godine. Ovo je još jedna pobeda Srpskog telegrafa i Republike, koji su prvi pisali o tome kako nijedan roditelj nije izabran u Školski odbor, kao i to da je Branko Anđelković, otac nastradale devojčice Mare bio kandidovan za člana.

Povodom ove odluke, oglasio se i otac ubijene Mare Anđelković, Branko Anđelković, rekavši da je reč o sastanku koji se održao u četvrtak uveče i da smatra da je to glasanje bilo potpuno neregularno.

Ipak, treba napomenuti da ova odluka, iako sramotna, još uvek nije konačna nego će o izboru biti reči narednih dana.

Kako nezvanično saznajemo, Vlada sa pažnjom prati razvoj situacije vezane za izbor članova Školskog odbora OŠ "Vladislav Ribnikar" i smatra da je odluka Saveta roditelja da pri izboru članova Školskog odbora ne uključi predstavnika roditelja dece koja su tragično stradala, duboko pogrešna.

Naime, u Vladi smatraju da bi izbor predstavnika roditelja stradalih u Školski odbor nakon tragedije koja se desila u "Ribnikaru", trebalo da predstavlja važan čin empatije i pijeteta, simbolično pokazivanje podrške porodicama koje su pretrpele gubitak i afirmacija zajedničke posvećenosti da se iz teških iskustava izvuče pouka i stvori sigurnije okruženje za sve učenike.

Uključivanje ovih roditelja u donošenje odluka u Školskom odboru takođe šalje snažnu poruku o važnosti zajedništva i solidarnosti u suočavanju sa posledicama tragedije, podstičući kolektivni napor da se iz tragedije izraste u jaču i kohezivniju zajednicu.

Da podsetimo, preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je bila da jedan od roditelja ubijene dece bude u Školskom odboru, međutim, glasanje unutar Saveta roditelja rezultiralo je sa 27 glasova "protiv" i samo 10 "za" prijem roditelja stradalih u tragediji.

Mnogi se pitaju zašto je doneta ova sramna odluka, a ogorčeni roditelji našli su način da njihov glas nakon donesene odluke dopre jače i glasnije. 

- Obaveštam vas da će se u sredu u 8.40 č. (simbolika vam je jasna) održati protest roditelja ubijene dece/roditelja dece Ribnikara. Protest će početi u Kralja Milana 10, a završiti se ispred Vlade - stoji u objavi gde se poziva da se pridruže protestu svi koji saosećaju sa ljudima koji su izgubili svoje najdraže.

Kako se dalje navodi, ideja je da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading