BELIVUKU I MILJKOVIĆU DODELJENA KODNA IMENA: Sve o akciji "Otimač" isplivalo na suđenju - evo ko je bio Vukodlak, a ko Miljakovac, policija i BIA imali svoju šemu!

Autor:

Hronika

22.11.2023

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Davanje kodnih imena akcijama, ali i ljudima koji su predmet obrade je uobičajeno i osmišljavaju ih operativci koji na njima rade

BELIVUKU I MILJKOVIĆU DODELJENA KODNA IMENA: Sve o akciji "Otimač" isplivalo na suđenju - evo ko je bio Vukodlak, a ko Miljakovac, policija i BIA imali svoju šemu!

Foto: St/N. Pančić, Pritnscreen TV Pink, E-stock, Tanjug

Marko Miljković, Srđan Lalić, Veljko Belivuk

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koji su uhapšeni u policijskoj akciji pod nazivom "Otimač" 4. februara 2021. godine, istražitelji su tokom prikupljanja dokaza dali kodna imena i to Vukodlak i Miljakovac. Kako je otkriveno tokom suđenja pred Specijalni sudom u Beogradu, kodna imena imali su i drugi optuženi čije su razgovore po nalogu suda prisluškivali policija i BIA od septembra 2020. do februara 2021. godine.

- Belivuk je imao kodno ime Vukodlak, Miljković Miljakovac, Marko Budimir je bio Fontana, Aleksandar Vučeljić Duomo, što u prevodu znači "katedrala", vlasnik kuće u Ritopeku, Vlade Draganić je bio zaveden kao Jatak, a optuženi Srđan Lalić koji je postao svedok-saradnik Luzer, što u prevodu znači gubitnik - podseća sagovornik, piše Kurir.

Tokom suđenja koja su održana u ponedeljak i utorak pred sudom, slušani su i razgovori koje je vodio drugi svedok-saradnik, Nikola Spasojević, koji je imao kodno ime Dorijan, kao i Nikole Stefanovića koji je bio zaveden kao Bavarija.

Podsetimo, kako je ranije pisano, u sudnici se čuo Belivukov razgovor sa suprugom Bojanom u kom dogovaraju kupovinu štekera i ostale opreme, najverovatnije za opremanje nove kuće kuju su gradili na Zvezdari, ali i kako sa telefona optuženog Aleksandra Vučeljića preti funkcioneru KK Partizan Ostoji Mijailoviću da će mu ako ne dozvoli da navijači prisustvuju košarkaškoj utakmici "uzeti 20 automobilia". Telefonski razgovori Marka Miljkovića nisu puštani, ali je puštena glasovna poruka koja je snimljena u hotelskoj sobi na Divčibarama.

- Davanje kodnih imena akcijama, ali i ljudima koji su predmet obrade je uobičajeno i osmišljavaju ih operativci koji na njima rade. U konkretnom slučaju, akcija se zvala "Otimač" jer se tokom prikupljanja dokaza sumnjalo da su mete obrade učestvovale u otmicama. Kasnije su prikupljeni dokazi da je sedmoro ljudi koje su namamili ili oteli i odveli u kuću u Ritopeku u njenoj skrivenoj prostoriji ubijeno - podseća sagovornik.

Podsetimo, prema navodima optužnice u kući strane u okolini Beograda ubijeni su Goran Mihajlović, Lazar Vukićević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Aleksandar Gligorijević, Nikola Mitić i Zdravko Radojević.

- Predistražni postupak, tokom kog su prikupljeni ključni dokazi neophodni za hapšenje i procesuiranje, vodio se u najstrožoj tajnosti. Postojala je velika bojazan, da ništa "ne procuri". Iz tog razloga, tek mali broj uključenih u prikupljanje dokaza znao je ko se zapravo krije između nadimaka Vukodlak i Miljakovac - kaže sagovornik.

Na Skaju se zvali Soprano, Kratos, Born i Fidel

Osim policije, tajne nadimke pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka davali su i sami sebi, i to na tajnoj aplikaciji za komunikaciju, poznatoj po imenu Skaj. Kada su istražitelji uspeli da otvore telefone, došli su do komunikacije pripadnika klana, ali i do njihovih nadimaka.

- Na Skaju, koji su koristili za međusobnu komunikaciju, Belivuk je koristio nadimak Soprano, Miljković je bio Kratos, po popularnom liku iz kompjuterskih igrica, simbolu uništenja. Vođa kavačkog klana, odbegli Radoje Zvicer, imao je nadimak Born - podseća sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading