OVAJ BROJ MOBILNOG OTKRIO JE KLJUČAN DETALJ U UBISTVU SLAVKA ĆURUVIJE! Inspektor koji je vodio slučaj: "Razbili smo im alibi"

Autor:

Hronika

04.10.2023

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U moru podataka koji su se u javnosti pojavile tokom svih ovih godina od ubistva, nekadašnji inspektor ispričao je i jedan malo poznat, koji je kako kaže, bio i "kockica koja je nedostajala da bi se slučaj pomerio s mrtve tačke".

OVAJ BROJ MOBILNOG OTKRIO JE KLJUČAN DETALJ U UBISTVU SLAVKA ĆURUVIJE! Inspektor koji je vodio slučaj: "Razbili smo im alibi"

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Prošle su 24 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a već duže od dve decenije nema konačne presude za ovaj slučaj. Kako su izgledali dani posle ubistva, ali i sam 11. april te 1999. godine, sa čime se sve susretao tokom istrage, govorio je tadašnji inspektor Dragan Kecman, koji je 15 godina istraživao ubistvo - od prvog dana do pisanja krivične prijave.

U moru podataka koji su se u javnosti pojavile tokom svih ovih godina od ubistva, nekadašnji inspektor ispričao je i jedan malo poznat detalj, koji je kako kaže, bio i "kockica koja je nedostajala da bi se slučaj pomerio s mrtve tačke".

Šest godina je pokušavao, kaže, da dobije podatke sa kartice odnosno broja telefona koji je koristio Ratko Romić, jedan od osumnjičenih za učešće u ubistvu.

- Te podatke služba nije želela da dostavi policiji. Za rekonstrukciju kretanja Romića nije bio dovoljan samo broj već i očitavanje podataka sa baznih stanica, koje operateri po zakonu čuvaju 3 godine. Ispostavilo se da su podaci sačuvani duže i da će baš to predstavljati kockicu za sklapanje čitavog mozaika. Pronalaskom baznih stanica došli smo do saznanja da 2005. postoje bekapovani podaci na svim baznim stanicama i da su sačuvani – rekao je Kecman gostujući u emisiji na TV Insajder.

Identifikovani su svi mobilni brojevi koji su bili tad, u to vreme, tu u blizini lica mesta, a vezuju se za konkretan događaj i svi su pripadnici RDB-a, rekao je Kecman.

Republika

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

 

Novinara je pratilo čak 27 pripadnika službe, kaže on, a pratnjom je rukovodio lično Milan Radonjić, šef beogradskog DB-a, imenovan samo sedam dana ranije.

- Mi istragom saznamo da je odeljenje tajnog praćenja pratilo Ćuruviju neposredno pre ubistva – rekao je Kecman.

Epilog višegodišnje istrage i sudskog postupka za ubistvo novinara jeste da bivši funkcioneri službe bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić koji su optuženi za ubistvo – na slobodi čekaju presudu jer im je u međuvremenu ukinut i kućni pritvor.

Miroslav Kurak koji je, prema optužnici, pucao u novinara -  u bekstvu je godinama.

Svedočio i Legija

Milorad Ulemek Legija je ispričao svoja saznanja o pripremi ubistva i da mu je Radomir Marković najpre tražio da ubije Slavka Ćuruviju, da bi posle rekao kako su to uradili „ovi Radonjini“.

To su potvrdili i braća Simović, kao i podaci iz baznih stanica.

Uz njihove izjave, dosijea Ćuran i ostale dokumentacije istraga je bila završena a optužnica podignuta 2014. godine.

Foto: Profimedia

 

 

- Ako očekujete da se pojavi oružje kojim je ubistvo desilo ili da neko dođe i kaže "ja sam to uradio", to teško – rekao je Kecman, ali dodao da je značajno bilo i rušenje njihovog alibija.

Raonjić je tvrdio da je bio kod kuće, na ćerkinom rođendanu, drugi imao svoj alibi, neznajući da je Kecman već imao podatke sa baznih stanica koje su pokazale i dokazale da su lagali. Time su im, ponavlja, srušili alibije.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, koji su optuženi za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" , 11. aprila 1999. godine.

Republika

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

 

Po nalaženju Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno je utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora Evrospki sud je zbog toga odlučio da Srbija treba da Radonjiću i Romiću, isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete, saopšteno je iz tog suda sa sedištem u Strazburu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading