OTKRIVAMO: PROCURILO TAJNO SVEDOČENJE KOMANDANTA JSO! Legijin tajni let sa Kosova i zbog čega je odbio da UBIJE ĆURUVIJU!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

14.03.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik DB Rade Marković tražio od Ulemeka da likvidira novinara, ali su za ovaj zločin prvostepeno osuđeni Ratko Romić i Miroslav Kurak.

OTKRIVAMO: PROCURILO TAJNO SVEDOČENJE KOMANDANTA JSO! Legijin tajni let sa Kosova i zbog čega je odbio da UBIJE ĆURUVIJU!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP, Wikipedia

Milorad Ulemek Legija, komandant Jedinice za specijalne operacije, trebalo je da, prema nalogu Radeta Markovića, tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti, ubije Slavka Ćuruviju, proizilazi iz Legijinog svedočenja koje je procurilo u javnost.

Sticajem okolnosti, taj prljavi posao su 11. aprila 1999, na Vaskrs, prema prvostepenoj presudi, odradili operativci DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji su osuđeni na 20 godina. Marković i Milan Radonjić (šef beogradskog DB), kao organizatori, dobili su po tri decenije robije.

"UKLONITI NEPRIJATELJA"

- Nisam siguran da li je bio 29. ili 30. mart 1999, kada su me tokom borbi na Kosovu, preko centra veze, hitno obavestili da se lično javim načelniku službe Radetu Markoviću. Kada sam helikopterom sleteo u Institut bezbednosti na Banjici, operativci su me prebacili do sedišta službe u Kneza Miloša. Tamo su bili načelnik Marković i njegov pomoćnik Franko Simatović, koji su se veoma iznenadili što sam došao tako brzo, ne računajući da ću doleteti helikopterom zbog velikog rizika od obaranja, pa su se naljutili, strogo me ukorili i naredili da se vratim kolima - svedočio je Legija, čiji je iskaz preneo Javniservis.net.

Šok-izjava: Ubila su ga dvojica Radonjinih

Posle završetka rata Legija je jedne večeri pozvan u vezi s hapšenjem za koje je bio angažovan, pa je pitao Markovića ko su operativci koji vode akciju, na šta mu je odgovoreno: "Ova dvojica Radonjinih što su ubila Ćuruviju."

- To me je zaprepastilo. Kada sam iz hodnika prešao u hol, gde je bilo sedište načelstva Službe državne bezbednosti, zatekao sam Ratka Romića i Miroslava Kuraka. Tada sam shvatio da je Marković mislio na njih dvojicu pošto su oni rukovodili akcijom.

U vezi sa Markovićevom direktnom formulacijom Ulemek je rekao da je to i njemu bilo čudno i da je kasnije, kad je razmislio, bio zapanjen:

- Izrečeno nije bilo u stilu: "Zovi Peru vozača, idi donesi dve kafe." Znao sam da mu se to nije omaklo. Razmišljajući kasnije o tome, shvatio sam da je to bila jedna vrsta uvlačenja u igru, u smislu: "Sad znaš i to."

Posle referisanja o, kako je rekao, ne baš povoljnoj vojnoj situaciji na KiM, izašli su u hodnik, gde ga je Marković pitao da li je jedinica spremna da obavi jedan poseban zadatak, za koji je potrebno nekoliko ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rade Marković

 

- Odgovorio sam mu da nije nikakav problem, ali da moram da znam o čemu se radi jer su u Beogradu ostali samo neki ljudi iz logistike i pomoćnih službi. Rekao mi da treba da se ukloni jedno lice koje svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države. "Ukloniti" u žargonu službe znači fizičku eliminaciju, odnosno likvidaciju - rekao je Ulemek.

SATELITSKA VEZA

Odbio je, uz obrazloženje da JSO nikad nije dobio takav zadatak i da bi on lično morao da učestvuje s izdvojenom grupom čitavih deset dana, i to dok rat traje:

- To mi se nije dopalo, pošto je situacija na KiM bila neizvesna. Pošto sam ocenio da Marković to shvata kao izbegavanje zadatka, detaljnije sam mu objasnio svoj stav, da još nemamo nikakvu predstavu o snagama i taktici NATO, pa se on složio i ja sam se narednog dana vratio na Kosovo.

Nameštanje i spasavanje Kuraka

Ulemek je rekao da mu je Marković 2002, kada je već bio u zatvoru, besan što su drugi na slobodi, tražio da se ubije Kurak jer je, kako je naglasio, "pretnja za sve".

- S obzirom na to da je tada Dušan Spasojević (jedan od vođa "zemunskog klana", prim. aut.) bio na čelu najmoćnije kriminalne organizacije, ja sam ga, žargonski rečeno, izgasirao. Rekao sam mu da ga je Kurak pljuvao, da je rekao da je seljak iz Gajtana itd. Bukvalno je pozeleneo, zapenio i odmah izdao nalog svojim ljudima da počnu da prate Kuraka da bi ga ubili - svedočio je Legija.

U međuvremenu je Kurak, tokom praćenja, primetio Spasojevićeve ljude, koji su ga jurili, ali je pobegao. Zbog toga su Kurak i Romić ubrzo došli kući kod Ulemeka, pokušavajući da opipaju da li on stoji iza svega, ali je on reagovao kao da o tome ne zna ništa.

- Odlučio sam da plan za likvidaciju zaustavim jer mi se priča nije svidela. Rekao sam Spasojeviću da je možda bila i lažna informacija i da ne diraju dečka bezveze. Odgovorio mi je: "Ma u pravu si, je*eš tog Kuraka." Zahvaljujući tome, što se kaže, pretekao je - ispričao je Ulemek.

Kako je imao obavezu da se svaka dva ili tri dana javi Markoviću posebnim satelitskim telefonom i izvesti ga o svemu što ga je zanimalo, a i dalje nesiguran u to kako je načelnik DB prihvatio njegovo odbijanje, Legija ga je nazvao.

- Rekao sam mu da je već prošlo dvadesetak dana agresije, da smo već ušli u neku šemu i da NATO nije toliko superioran koliko smo mislili u početku. Ponudio sam da odradimo taj zadatak, ali mi je Marković kratko rekao: "To je završeno" - svedočio je Ulemek.
Tek kasnije mu je Marković rekao da su egzekutori bili Romić i Kurak (vidi okvir).

Činjenice -zločin na Vaskrs

- Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, supruga Branka Prpa onesvešćena udarcem pištoljem
- pred smrt ga pratilo oko 30 pripadnika DB i vođena medijska hajka preko štampe i RTS
- spekulisalo se da je ubistvo naručila Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića
- u toku je postupak pred Apelacionim sudom po žalbi optuženih Radeta Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu


Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading