USKORO HAPŠENJE DVA BIVŠA TUŽIOCA! Ekskluzivno otkrivamo: Istrage protiv doskorašnjih državnih funkcionera

Autor:

Hronika

26.07.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi je bio član odeljenja za borbu protiv korupcije, dok je drugi dugi niz godina opstruisao slučajeve i od toga pribavljao materijalnu korist, saznaje portal Republika.

USKORO HAPŠENJE DVA BIVŠA TUŽIOCA! Ekskluzivno otkrivamo: Istrage protiv doskorašnjih državnih funkcionera

Foto: Profimedia, Shutterstock, Tanjug

Dva bivša javna tužioca uskoro će se naći iza rešetaka, saznaje ekskluzivno portal Republika. Istrage protiv njih su u toku, a iz izvora bliskih ovim slučajevima saznajemo da činjenice pokazuju da su dotični tužioci zloupotrebili položaje, od čega su stekli pozamašnu materijalnu korist.


- Interesantno je da je jedan od dvojice tužilaca bio član odeljenja za borbu protiv korupcije i, umesto da se bori protiv te pošasti u društvu, on je sam u njoj učestvovao - kaže izvor Republike.


SABOTIRAO DOKAZE

Inače, odeljenje za borbu protiv korupcije formirano je 2008. u okviru Republičkog javnog tužilaštva, a sve u cilju efikasnije borbe protiv korupcije. Specijalizacija u ostalim javnim tužilaštvima opšte nadležnosti sprovedena je 2010, uspostavljanjem odeljenja za borbu protiv korupcije i pranja novca u apelacionim i višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu i određivanjem zamenika javnog tužioca koji će pratiti stanje u predmetima krivičnih dela u ovoj oblasti. Odeljenje za borbu protiv korupcije prati i pritužbe na rad nosilaca pravosudnih funkcija koje se odnose na slučajeve korupcije, tako da je tužilac koji se nalazi pod istragom imao priliku da prikriva slučajeve njemu bliskih ljudi.

- Drugi osumnjičeni je bio na funkciji dugi niz godina. Za to vreme je u raznim slučajevima, čak i u onim koje je on vodio, vršio opstrukciju i sabotirao dokaze da počinioci krivičnih dela ne bi odgovarali. Naravno, on je to radio zbog materijalne koristi - izjavio je naš sagovornik.


On, međutim, zbog same istrage, nije mogao da nam iznese detalje slučaja.
Republika

Foto: ST/Dragan Kadić, Shutterstock

 

ISTORIJSKI SLUČAJ


Pretpostavka je da su ispitivanjem porekla imovine i saslušavanjem svedoka, kao i pregledom slučajeva koje su ovi tužioci vodili, skupljeni dokazi, zahvaljujući kojima će protiv njih biti pokrenut postupak.


Ovo će biti praktično istorijski slučaj pošto je u ovom milenijumu samo jedan nosilac tužilačke funkcije pravosnažno osuđen. Bio je to Milan Sarajlić, koji je zbog veza sa "zemunskim klanom", uhapšen dok je bio na funkciji zamenika republičkog javnog tužioca. On je 2006. osuđen na tri godine zatvora. Prema rečima tadašnjih njegovih kolega, bilo je primetno da je Sarajlić živeo na visokoj nozi, ali on je to svoje imovinsko stanje objašnjavao kompanijom za pravljenje dušeka koja se vodila na tuđe ime.


Umesto da se bore protiv pošasti u društvu, oni su ih pospešivali

Korupcija i javni funkcioneri

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, jasno su definisani pojmovi koji su upotrebljeni u ovom zakonu. Korupcija je odnos koji nastaje korišćenjem službenog ili društvenog položaja ili uticaja radi sticanja nedozvoljene koristi za sebe ili drugoga. Takođe je definisan i termin javni funkcioner, za koji se kaže da je svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti, osim lica koja su predstavnici privatnog kapitala u organu upravljanja privrednog društva koje je organ javne vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading