Masovni ubica iz Mladenovca nije povezan sa sektom "Plavi kit"

Autor:

Hronika

06.05.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masovni ubica iz Mladenovca Uroš Blažić nije povezan sa sektom "Plavi kit", pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.

Masovni ubica iz Mladenovca nije povezan sa sektom "Plavi kit"

Foto: Instagram

Na ovakakav zaključak pomenti portal došao je analizirajući zvanična saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Smederevu u kojima se ne pominje mogućnost da istraga ide u pravcu povezanosti masovnog zločina sa delovanjem sekte "Plavi kit".

Takođe, u članku se ističe da originalni tekst Republike u kom su iznete navede tvrdnje ne odgovara istini i da predstavlja manipulisanje činjenicama, klikbejt i dezinformaciju.

Takođe, osporavaju se i tvrdnje Dimitrija Pastuovića, za koga se tvrdi da je sklon promovisanju teorija zavere o Novom svetskom poretku.

U analizi se podseća da je priča o onlajn samoubilačkom izazovu "Plavi kit", navodno namenjenom tinejdžerima, potekla iz Rusije 2015. godine kada je Rina Palenko objavila selfi. 

Dan poslije izvršila je samoubistvo. 

O njenoj smrti, navedeno je, pričalo se u čet sobama najveće ruske društvene mreže VKontakte. 

Kako se objašnjava u članku Raskinkavanja, korisnici su u grupama veličali to što je Palenko sebi, s roditelji devojčice su naknadno otkrili da su devojčice bile članice sličnih online grupa u kojima su bili deljeni crteži Palenkove, objave o samoubistvima i plavim kitovima.

Prica o ovom "izazovu" kasnije je postala globalna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Peki

06.05.2023 23:53

Kakva sekta, nosio majicu sa nacistickim simbolom - 88.

Milos

08.05.2023 02:17

Hoce vučićević mediji da nadju neko objasnjenje zašto je to uradio.l da umire jadni i uplašeni narod. Uradio je to jer je psihopata u zemlji gde je kul biti surov itd.