OVA DEONICA JE CRNA TAČKA! Damir Okanović o sudar kamiona kod Resnika: Tu nema osvetljenja!

Autor:

Hronika

16.03.2023

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ova deonica je crna tačka.

OVA DEONICA JE CRNA TAČKA! Damir Okanović o sudar kamiona kod Resnika: Tu nema osvetljenja!

Foto: RTS/printscreen

Strašna nesreća desila se jutros oko šest sati na obilaznici oko Beograda, u blizini kružnog toka u Resniku. Sudarila su se dva teretnjaka, pri čemu je jedna osoba teško povređena i prebačena na VMA, dok su povređene još tri. 

Inače, na ovoj deonici, kod hotela "1.000 ruža" svakih nekoliko meseci dolazi do ozbiljnih udesa, često sa smrtnim ishodima, te važi za "crnu tačku".

Tim povodom oglasio se direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović koji je naglasio da je ova nesreća mogla da bude izbegnuta, mada je krivica na vozačima.

JKP "Putevi Srbije" trebalo bi da otkriju šta ovu deonicu čini crnom tačkom i kako bi taj problem trebalo da se reši, smatra on.

- Ako se na jednom mestu saobraćajne nesreće dešavaju učestalo to sve ukazuje na to da postoji neki problem sa aspekta puta što doprinosi da se tu dešavaju saobraćajne nesreće češće. Koliko znam, vozači se već duže vremena žale da na deonici kod motela "1.000 ruža" ne postoji osvetljenje uopšte i da je teško voziti u noćnim uslovima - ističe Damir Okanović za "Blic".

Prema njegovim rečima upravljač puta koji se nalazi u okviru JP "Putevi Srbije" obavezan je da vrši analize svake saobraćajne nezgode, a svaka nezgoda sa smrtnim ishodom mora da bude predmet posebne analize.

Dodaje da se takvom analizom otkriva da li postoji nešto sa aspekta puta što je moglo da doprinese da do nesreće dođe ili da je uticalo na povećanje težine posledica.

- Pa i da su vozači bili umorni, zašto se baš nesreća desila ovde? Zašto se vozači stalno umaraju tu? Ono što je ovde bitno je da upravljač puta izvrši hitno jednu stručnu analizu, da utvrdi šta je problem i kako da se taj problem otkloni u što kraćem roku. Eto, najbolji primer su raskrsnice koje su pretvorene u Kružne tokove - objašnjava on.

Dobar primer - kružni tok u Smederevu

Ističe da je dobar primer kada je analizom upravljača puta uklonjena crna tačka Smedervo.

- Takav slučaj je bio kod Smedereva gde je postojala raskrsnica na kojoj su se ukrštala dva državna puta. To je bila klasična četvorrokraka raskrsnica gde je bio veliki broj saobraćajnih nezgoda, i ona je pretvorena u kružni tok i taj borj nesreća se drastično smanjio. Eto, to je primer kada je upravljač puta sprovede mere kako bi se uklonila crna tačka - navodi Okanović.

- Nastanak nezgode znači da je put direktno odgovoran za istu, a težina posledica odnosi se na to da je u pitanju na primer greška vozača ali da su postojali neki elementi puta koji bi je ublažili posledice bi bile manje. Primera radi, ako je vozač zaspao i survao se niz liticu on je odgovoran, ali da je postojala odbojna ograda, on se ne bi survao niz liticu - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Dušan

16.03.2023 11:01

Okanović je sve veće razočaranje.