SLUČAJ "EPS" - PLJAČKA TEŠKA 7,5 MILIONA DOLARA: Zakazano ispitivanje svedoka u aferi koja trese Srbiju

Autor: Republika

Hronika

10.03.2023

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i nalaze se u pritvoru.

SLUČAJ "EPS" - PLJAČKA TEŠKA 7,5 MILIONA DOLARA: Zakazano ispitivanje svedoka u aferi koja trese Srbiju

Foto: Tanjug/AP

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za sledeću sedmicu zakazano je ispitivanje 5 svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Ispitivanje po dva svedoka planirano je za utorak i sredu, a u petak jedan svedok, precizirali su u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.


Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i nalaze se u pritvoru.

U međuvremenu su dva branioca izašla iz predmeta, pa su osumnjičeni angažovali nove advokate da ih brane, prema pisanju agencijeTanjug.

Osumnjičeni u ovoj istrazi su šef službe za gradjevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkan J. i glavni projekt inžinjer u JP EPS ogranak TE-Oo Kostolac Nebojša M, kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milan L. kojima se na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Foto: RINA

 


Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , Nemanja T, kaobivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavlјen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“

Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa cilјem pribavlјanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ - ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišlјenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading