EGZEKUTORI NISU BIRALI VREME I MESTO! Brutalna mafijaška ubistva obeležila godinu za nama: Meci leteli po kafićima i teretanama

Autor:

Hronika

01.01.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat škaljaraca i kavčana ne prestaje.

EGZEKUTORI NISU BIRALI VREME I MESTO! Brutalna mafijaška ubistva obeležila godinu za nama: Meci leteli po kafićima i teretanama

Foto: Republika.rs, Privatna arhiva, Printscreen

Krvavi obračuni i hladnokrvne likvidacije na prostoru Srbije i regiona nastavili su se i tokom 2022. godine. Republika vas podseća na pet ubistava koja su prodrmala podzemlje bivše Jugoslavije.

"Vračarci" likvidirali vođu "Hed hantersa"

Republika

Foto: Privatna arhiva

Branislav Penčić

Branislav Penčić (41), vođa Partizanove navijačke grupe "Hed hanters", ubijen je 19. marta u Obrenovcu. Za njegovo ubistvo optužen je Damir Porčić (26), za kog se sumnja da je radio za krimi-grupu "vračaraca", čije su vođe Nikola Vušović Džoni i Dario Đorđević Dekster. Više javno tužilaštvo u Beogradu je, podsetimo, za Porčićem raspisalo poternicu odmah nakon zločina i on je bio u bekstvu osam meseci. Sredinom septembra podignuta je optužnica protiv njega, ali i protiv Šaina Umerija (52) i Igora Bajramija (44) zbog sumnje da su mu pomogli u zločinu. Umeri i Bajrami su uhapšeni ubrzo nakon ubistva, a Porčić je "pao" 18. novembra.

Porčić i Umeri su kobnog dana u svom automobilu sačekali Penčića da parkira svoje vozilo u Ulici Vuka Karadžića. Kada je procenio da je pravi trenutak, Porčić je izašao i iz pištolja s prigušivačem ispalio tri hica u grudi vođi navijača, koji je bio sa suprugom. Posle toga se vratio u automobil i s Umerijem otišao da se nađu s Bajramijem, koji je Porčića odvezao do autobuske stanice u Beogradu. Sa druge strane Umeri je sam otišao na stanicu i seo u autobus za Suboticu. Kod njega su nađene lažne hrvatske isprave. Penčić je u međuvremenu prevezen u Urgentni centar, gde je preminuo - rekao je neimenovani izvor za Alo tom prilikom.

Ubistvo Penčića povezano je s njegovim narko-poslovima u Beču koji su remetili biznis "vračarcima" Dariju Đorđeviću Deksteru i njegovom šefu Nikoli Vušoviću Džoniju, za kojim je raspisana poternica zbog nekoliko ubistava i trgovine drogom.

Podsetimo, policija je 11. i 12. novembra u Beogradu uhapsila 38 kriminalaca za koje se sumnja da su članovi krimi-grupe „vračarci“, a koja je označena kao ogranak kavačkog klana čiji je šef odbegli Radoje Zvicer. Grupa se sumnjiči za tri ubistva - Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađa i Aleksandra Šarca, kao i za pet pokušaja likvidacija.

Ko je Dario Đorđević Dekster?

Do hapšenja Veljka Belivuka o Dariju Đorđeviću Deksteru gotovo da se ništa nije znalo. Ipak, njegovo ime pojavilo se na spisku od petnaestak nestalih osoba za koje se sumnja da su žrtve Veljka Belivuka. Sumnja se da ga je na taj spisak stavio jedan policajac kako bi ga zaštitio od istrage koja se protiv njega vodi. Glumeći Belivukovu žrtvu, on se sve vreme krio sa falsifikovanim dokumentima. Međutim, 6. juna 2021. uhapšen je u Beču sa 10 kilograma heroina.

Na Branislava Penčića je takođe pokušan atentat i 9. januara 2016. On je tada ranjen u koleno na autobuskoj stanici u Obrenovcu.

Sam Penčić je imao bogat kriminalni dosije. On je osuđivan više od deset puta za različita krivična dela. Do 2008. podneto je 12 krivičnih prijava protiv njega zbog prometa droga, napada na službena lica, krađa, nasilničkog ponašanja...

Jedna krivična prijava bila je podneta protiv njega zato što je 2008. zajedno s grupom navijača zaustavio automobile na Bulevaru Vojvode Mišića i tako zaustavio saobraćaj. U prijavi se navodi da su on i njegovi drugovi izašli iz kola i nasred ulice urinirali.

Penčić je inače imao problema sa zakonom i u Austriji, gde je često bio u zatvoru.

Njegovu navijačku karijeru obeležile su česte tuče s pristalicama Crvene zvezde, a najžešći obračun se dogodio na autobuskoj stanici na Umki 2013, i to na dan večitog derbija. "Delije" su imale pik na Obrenovčane nekoliko godina pre toga pošto su u jednoj tuči s grobarima ispred kluba "Stefan Braun" izvukli deblji kraj, a kažu da je za to bila najzaslužnija Penčićeva grupa "Hed hanters". Od tada delije su čekale trenutak za osvetu koja se desila na Umki te 2013. Delije su tu sačekale hanterse, pretukli ih, uzeli im zastavu i barjak, a oba "trofeja" su se nekoliko sati kasnije zavijorila na severnoj tribini Marakane.

Žižić ubijen iz osvete zbog likvidacije Radulovića

Republika

Foto: Republika.rs

Luka Žižić

Luka Žižić (37), vlasnik kafića "Ritual" na Novom Beogradu, ubijen je u svom lokalu 28. aprila. Kako je naš portal tada pisao, njega je likvidirao Stefan Milašinović (23) iz osvete zbog ubistva Luke Radulovića (37) u klubu "Ispod mosta" 18. aprila 2018. godine. Žižić je svojevremeno prvi ušao u rat s novobeogradskim klanom, kome je pripadao i Radulović, inače osuđivani diler kokaina, zbog prevlasti na beogradskom narko-tržištu.

Egzekutor je, obučen u radničko odelo, ušao u Žižićev kafić i u njega ispalio čak 11 hitaca. 

Prema nezvaničnim saznanjima Republike, iz iskaza saslušanih svedoka, Luka je odmah po ulasku Stefana M. postao sumnjičav. Luka je najpre svog brata, koji je Stefana pustio u toalet, pitao zašto ljude s ulice pušta, a potom je prijateljima za stolom rekao "da imam nekog dušmanina, od ovoga bi zalegao", misleći na Stefana M. Na to su njegovi prijatelji takođe prokomentarisali da je momak koji je ušao u kafić veoma sumnjiv.

Bio je obučen u radno odelo. Na sebi je imao kačket, masku, rukavice i florescentni prsluk. Rekao je "dobro veče" i zamolio da ode do toaleta. Nakon nekoliko minuta izašao je iz njega, prišao ubijenog i počeo da mu puca u glavu i grudi - otkrili su prijatelji ubijenog policiji nakon zločina.

Prijatelji i brat ubijenog odmah su reagovali i pokušali da ga savladaju. Strgli su mu masku, kačket, jednu rukavicu, čak i oduzeli pištolj. Iako je uspeo da se otrgne i pobegne električnim trotinetom, stvari koje su mu ostale na mestu zločina brzo su policiju dovele do njega.

Uhapšen je 5. maja u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, koje skrovište mu je obezbedio drugooptuženi Jovan U, koji je lišen slobode 13. maja ove godine.

Radulović likvidiran na privatnoj proslavi

Republika

Foto: Privatna arhiva

Luka Radulović i Tamara Đurić (levo)

Luka Radulović (37) ubijen je u klubu "Ispod mosta" 18. aprila 2018. Za ovaj zločin je osumnjičen Marko Đorđević Markeđani (35), koji je srpskom pravosuđu izručen u septembru 2020, a uhapšen godinu dana ranije u mondenskom letovalištu Mužin u blizini Kana u Francuskoj.

- Đorđević i Radulović su se nekoliko meseci pre ubistva sukobili i potukli u drugom beogradskom lokalu. Pretpostavlja se da je Đorđević želeo da ga isprovocira po Žižićevom nalogu, odnosno da mu stavi do znanja ko je glavni. Međutim, izvukao je deblji kraj i dobio batine, pa je doneta odluka da Radulović bude likvidiran - otkrio je sagovornik našeg lista nakon ubistva.

Tog utorka uveče Radulović je pozvan na privatnu žurku u restoran ispod Brankovog mosta, a bio je u društvu starlete Tamare Đurić. Potpuno opušten, kačio je na Fejsbuk fotografije iz provoda, a onda je u lokal ušao Đorđević.

- On je ležerno odšetao do šanka, kratko se pozdravio sa Radulovićem, a onda u njega ispalio nekoliko smrtonosnih hitaca u grudi. Potom je mirno izašao iz lokala i odvezao se automobilom kojim je upravljao njegov saučesnik Srđan Kukulj. Iako je Hitna pomoć brzo reagovala i prevezla ga u Urgentni centar, nakon više od sat vremena borbe za život, on je preminuo - svedočili su tada očevici ubistva.

Đorđević je potom pobegao iz Srbije, a lociran je tako što je policija pratila kretanje njegove majke, sestre, suprugu i dva njihova blizanca. Lisice su mu stavljene u luksuznoj vili, uz vrisku porodice, kako su svedočili francuski policajci koji su izveli akciju hapšenja.

Perenčević izrešetan u teretani na Banjici

Republika

Foto: Printskrin

Luka Perenčević

Luka Perenčević, mladić koji je dovođen u vezu sa ubistvom Filipa Lepojevića i ranjavanjem Alekse Đukanovića na Banjici 2020. godine, likvidiran je 9. maja, u jutarnjim časovima, u teretani na Banjici u Beogradu. Ubica je maskiran u dostavljača hrane ušao u prostorije bokserskog kluba, gde je Luka bio sa trojicom drugova, prišao je i iz neposredne blizine ispalio u mladića šest hitaca, od kojih je on na licu mesta preminuo. Ubica se zatim dao skuterom u beg, a kako se tada sumnjalo, u blizini je imao spreman stan u kom se sakrio.

Perenčević je, navodno, stradao zbog neraščišćenih računa koji su nastali posle nestanka velike količine droge i ubistva Filipa Lepojevića (18). Perenčevićev ubica još uvek nije identifikovan i uhapšen.

Komšije nisu imale lepe reči za Perenčevića

Republika

Foto: Društvene mreže/printskrin

Luka Perenčević

Luka je od malih nogu u kraju bio poznat kao problematičan. 

Prema rečima komšija sa Banjice, problemi sa Perenčevićem su počeli još kada je bio dete, a kako je rastao postajali su sve veći.

- Znali su ovde za njega svi i to ne po dobrom, ljudi su ga se plašili. On je još u osnovnoj školi maltretirao decu, zaključavao ih u učionicu, pa je nekog terao da bleji, po nekome je urinirao, šta mu je već sve padalo na pamet - otkrila je ubrzo nakon ubistva sagovornica Blica posredno upoznata sa slučajem i dodaje:

- Zbog njega su roditeljske sastanke zakazivali bukvalno na nedelju dana, ali niko nije uspeo da ga uhvati ni za glavu ni za rep.

Sagovornica je prekršila onu izreku "o pokojniku sve najlepše", pa ga je čak nazvala "zlom".

- Posle se u srednjoj školi uhvatio i lošeg društva, da li je sa njima radio neke poslove sa drogom, ne znam. Uhvatio se navijača, bio je "radovac", uglavnom to nabolje nije išlo, naprotiv... - navela je žena.

Prema njenim rečima, zato koliko god da je ono što mu se desilo strašno, ipak nije iznenađujuće.

- Užasno je, ali kako da vam kažem, sa takvom biografijom nije začuđujuće. Ko zna koliko je neprijatelja stekao, koliko ga je njih mrzelo, pa se ne postavlja pitanje ko je, u smisli ko bi, nego ko je od toliko njih. Tako na to gledam - zaključila je.

Za ubistvo Lepojevića i ranjavanje Đukanovića terete se braća Rakočević, Petar, Radovan i Uroš, međutim, na suđenju je više puta pomenuto ime Perenčevića, kao osobe koja je započela sukob koji je i doveo do ubistva Lepojevića.

Naime, kako su optužena braća svedočila na suđenju, šest dana pre nego što je Lepojević, drug likvidiranog Perenčevića, ubijen u kafiću na Banjici došlo je do sukoba između Uroša Rakočevića i Luke Perenčevića. Braća su na suđenju ispričala da je tog dana Perenčević nožem više puta u leđa ubo Luku Perenčevića i po rukama isekao njegovog brata Petra Rakočevića.

Luka je mog mlađeg brata Uroša nožem više puta ubo u leđa. Skočio sam da ga odbranim, a tada je i mene isekao po šakama. Meni je onda konobar razbio flašu o glavu, zbog čega sam nosio 20 kopči. Ivan Nović, koji je bio s Perenčevićem, o Uroševu glavu razbio je kriglu, a kada smo išli u bolnicu tri puta je pucao u naš automobil - ispričao je na suđenju Petar Rakočević.

On je dodao da u Urgentnom centru nije smeo da kaže ko je napao njega i njegovu braću, jer je "znao s kim ima posla".

Šaković ubijen ispred zidina Starog grada u Budvi

Republika

Foto: printskrin

Milić Minja Šaković

Milić Minja Šaković, pripadnik "škaljarskog klana", ubijen je ispred zidina Starog grada u Budvi 17. juna, nešto pre ponoći. U Šakovića je tom prilikom pucao muškarac, koji je potom pobegao.

Crna Gora je zbog ovog ubistva krajem oktobra tražila izručenje Duška Tanaskovića iz Kragujevca i Luke Pilčevića iz Beograda.

Iz crnogorskog tužilaštva je tom prilikom saopšteno da je Pilčević iz osumnjičen za ubistvo Šakovića, a da mu je u tome pomogao Tanasković.

Republika

Foto: Tanjug/ HINA/ ZVONKO KUCELIN

Duško Tanasković

Podsetimo, članovi porodice Šaković odavno su ispunjavale stranice crne hronike.

Milić Šaković je više puta pre ubistva uspeo da izbegne smrt.

On se 8. septembra 2017. godine našao na nišanu likvidatora, ispred lokala "Auto Zeta". Tada je ubijen njegov poznanik Ivan Nedović koji, čini se, nije bio sklon problematičnom ponašanju, pa se zato veruje da je bio slučajna žrtva.

Tada ga je sigurne smrti spasao brat koji se bacio na njega i oborio ga na pod.

Brat ubijen u pucnjavi u kafiću

Milićev brat Miloš ubijen je u podgoričkom kafiću, a prilikom pucnjave pogođena je i slučajna žrtva Radivoje Jovanović koji je od posledice povreda preminuo. Kobnog dana je u baštu kafića ušetao maskirani napadač i otvorio vatru na Šakovića.

Zbog loše bezbednosne situacije u Crnoj Gori tada su podneli ostavke direktor Uprave i podgoričke policije Slavko Stojanović i Jovica Rečević.

Interesantno je da, uprkos tome što su porodica, braća su bila priklonjena suparničkim klanovima – Milić škaljarskom, a Miloš kavačkom klanu.

Za Milićem Šakovićem je tragala i beogradska policija jer se sumnjalo da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, kog je posle smrti nasledio  Veljko Belivuk.

Sa drugim bratom robijao zbog ubistva

Milićev drugi brat Marko je zajedno sa njim učestvovao u sukobu sa porodicom Baošić, koji datira iz 2004. godine. Tada je Miroje Bošić ranio Marka Šakovića koji je u tom trenutku imao svega 19 godina, za šta su se braća osvetila likvidacijom.

Zbog ubistva Miroja Baošića, Marko i Milić su osuđeni na zatvorske kazne.

Milić je na meti likvidatora bio i u martu prošle godine, kada ga je spasla crnogorska policija. Zbog planiranja ubistva su uhapšeni i optuženi Nikola Mirić i Jovan Trkulja, obojica iz Obrenovca, i Podgoričani Jovan Marović i Aleksandar Veljović. Veruje se da su likvidaciju naručili vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić.

Na Pagu ubijen Goran Vlaović

Republika

Foto: Privatna arhiva

Goran Vlaović

Goran Vlaović (38) zvani Goro, pripadnik škaljarskog klana iz Herceg Novog, likvidiran je 25. avgusta na hrvatskom ostrvu Pag.

Zločin se, kako je potvrđeno iz hrvatske policije, dogodio u šest ujutru ispred noćnog kluba. Vlaović je navodno izašao iz lokala u društvu svoje devojke Dragane Banić kad mu je napadač prišao s leđa i ispalio mu metak u glavu.

- Sve je istina, sve je istina! Došli smo na odmor na ostrvo Pag. Ne znam šta se dogodilo. Nisam videla taj trenutak, ali sam bila s njim u Hitnoj. Užasno mi je. Mnogo se loše osećam - izjavila je tad kroz plač za Kurir Dragana Banić, koja je dve i po godine bila u vezi sa ubijenim Vlaovićem.

Očevici su ispričali da se sve desilo veoma brzo i da je ranjeni odjednom pao.

- Goran Vlaović tek je izašao iz kluba. Bio je možda 15 do 20 metara od ulaza, u društvu devojke, srpske manekenke, kad mu je ubica prišao s leđa i iz pištolja s prigušivačem hladnokrvno ispalio hitac u vrat - preneo je Jutarnji list. Vlaović je pao kao pokošen, a ubica je počeo da beži.

- Pa to je Goran, to je Goran! - vikalo je, prema rečima svedoka, nekoliko osoba koje su se zatekle ispred kluba.

Navodno, pre nego što je ubijen, "škaljarac" je danima bio na Pagu s društvom i devojkom.

- Nije bilo prvo veče da su u noćnom provodu, i prethodnih dana obilazili su klubove - ispričao je očevidac za hrvatske medije.

Sumnja se da je egzekutor pratio Vlahovića i da je čekao pogodan trenutak da puca. Čim je Vlaović pao, pritrčali su gosti lokala i pokušali da mu pomognu. "Škaljarac" je preminuo u kolima Hitne pomoći na putu do bolnice.

- U klubu nije bilo nikakvog sukoba, sve je bilo mirno. Čim je pao, čuli su se povici: "Ubio je čoveka, Isuse, u glavu mu je pucao, u glavu!" - otkrili su očevici.

Za ovo ubistvo je optužen Tanasković, saučesnik u likvidaciji Šakovića, koji je desetak minuta nakon zločina i uhapšen. Hrvatski mediji su navodili da je on odranije poznat policiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading