ALO, GOSPOĐO, TA TI JE OTROVNA! Ispovest Šapčanina koji je kupio pečurke od bake trovačice: SAMO ME BLEDO GLEDALA!

Autor:

Hronika

11.10.2022

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vest da je starica M.G. (72) iz mesta Ćukovine na pijaci u Šapcu prodavala otrovne pečurke od kojih se osmoro ljudi otrovala, pri čemu je jedna žena (57) izgubila život, danima trese javnost u Srbiji.

ALO, GOSPOĐO, TA TI JE OTROVNA! Ispovest Šapčanina koji je kupio pečurke od bake trovačice: SAMO ME BLEDO GLEDALA!

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Republika je razgovarala sa Šapčaninom koji je od bake kupio gljive tih dana, ali, kako kaže, on nije želeo da rizikuje sa sortama koje ne poznaje.

- Ona je kod sebe imala 3 ili 4 sorte pečuraka, od kojih je jedna bila vrganj - kazao  je Dušan Andrić za Republiku.

- Ja sam od nje uzeo vrganje - rekao je naš sagovornik navodeći da se razume u 10-15 vrsti i da uvek uzima samo one koje poznaje.

Tada je na šabačkoj pijaci bilo još prodavaca gljiva, ističe i dodaje da je tog jutra on kod bake zatekao veliku količinu, budući da je došao rano izjutra.

U ruci je držala zelenu pupavku za dršku

Andrić napominje da je sedamdesetogodišnja žena tog dana u rukama držala zelenu pupavku za dršku.

- Ona je u rukama držala tu zelenu pupavku, onako za dršku, a ja sam joj rekao: "Alo, gospođo, ta je otrovna!" - nastavlja svoju priču ovaj Šapčanin.

- Ona me je samo bledo gledala, meni se činilo da ona ne zna. Pretpostavljam nije razumela. Samo je ćutala - istakao je Duško začuđen njenim izostankom reakcije.

Foto: YouTube/Printscreen

Zelena pupavka

Dodaje i da mu je njeno ćutanje bilo veoma neobično, jer bi on, kako kaže, da mu neko ukaže na to da prodaje nejestivu i opasnu hranu, sigurno odreagovao na neki način, što podgreva sumnje da ona nije bila sigurna šta prodaje.

Pričala im da je to lisičarka

Duško kaže da je nudila gljive u plastičnim posudama, nekoliko njih, ali da one, u trenutku kada je on kupovao, nisu bile izlomljene.

- U posudama koje su joj stajale imala je 3-4 vrste. Imala je jednu narandžasto-crvenu, ona kaže da je lisičarka, ali to nije bila lisičarka, video sam da pušta mleko. Ja od takvih bežim, jer sam imao loše iskustvo - navodi naš sagovornik.

Šapčanin ističe da je među njima prepoznao i sunčanicu i zeku.

- Znao sam da nije lisičarka, jer ona ne postoji u ovo vreme. One rastu početkom leta - rekao je i dodao da je siguran da je video zelenu pupavku.

- Ona je prepoznatljiva. Ima kao neki temelj u zemlji, zelenkasta je! Nikad te gljive ne bih uzeo - kazao je.

Mislim da sam video ženu koja je umrla

Tog jutra, priča Andrić, moguće da se susreo sa ženom koja je kasnije preminula od posledica trovanja.

- Nije bila velika gužva. Tu je više prodavaca bilo, pa sam video jednu ženu koja mi je ličela na onu koja je posle nastradala. Gledala je pečurke i rekla: "Jao, što bih volela da mogu da jedem te gljive, ali ne smem, imala sam operaciju". Ja sam joj objasnio koje su bezbedne, pošto je tu bilo i jestivih, čovek pored je prodavao divlje šampinjone npr  - kazao je Andrić.

On napominje i da se posle spekulisalo i o mnogim drugim otrovnim vrstama.

- Ma pominjalo se i da je panterovka zamenjena jajčarom, ali one nisu ni slične - istakao je naš sagovornik i dodao da je i panterovka jedna od najotrovnijih kod nas.

Baka na saslušanje došla u papučama i sa štapom

M.G. je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati nakon čega je saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Tužilaštvo joj je odredilo pritvor od 30 dana, a na saslušanje je došla u gunju, papučama i sa štapom.

Navodno je Šapčanima prodavala gljive za 400 dinara po kilogramu, a kobnog dana hvalila se da je zaradila 75.000 dinara.

Žena koji koja je preminula prvo su otkazali bubrezi, a pokušali su i da je reanimiraju 4 puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading