HRVATSKI PILOTI DOBILI POZIV NA SUD: Optuženi za raketiranje kolone IZBEGLICA kod Bosanskog Petrovca

Autor:

Hronika

21.09.2022

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kada stignu odgovori, biće odlučeno da li će se optuženima za ratni zločin na Petrovačkoj cesti suditi u odsustvu.

HRVATSKI PILOTI DOBILI POZIV NA SUD: Optuženi za raketiranje kolone IZBEGLICA kod Bosanskog Petrovca

Foto: ST/N. MANDIĆ

Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, saznaje „Politika”.

Uz poziv za suđenje koje je zakazano za 14. oktobar, sud je Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Željku Jeleniću i Danijelu Boroviću poslao i optužnicu koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Aleksandar Olenik, branilac prvookrivljenog Mikca po službenoj dužnosti, rekao je za „Politiku” da uprkos tome što se početak suđenja očekuje za manje od mesec dana, Viši sud još nije odlučio da li će se optuženima, kako je to predložilo tužilaštvo, suditi u odsustvu.

- Razlog zašto sud još nije doneo odluku je veoma jednostavan: čekaju se odgovori optuženih po pozivima koji su im sada prvi put upućeni. Tek nakon što sud dobije odgovore, biće u mogućnosti da donese pravilnu i pravičnu odluku. Odgovor može biti da pozivi nisu dostavljeni, da organi Republike Hrvatske odbijaju da ih dostave, pa sve do urednog uručenja poziva - kazao je Olenik.

Kao branilac po službenoj dužnosti naglašava pitanje pravičnosti odluke jer je najvažnije da suđenje bude pošteno.

- Tužilaštvo za ratne zločine pogrešilo je što nije ni pokušalo da pozove optužene da daju izjave još u istražnom postupku. Na ovaj način sud ispravlja grešku tužilaštva. Konkretno, tužilaštvo traži od suda da dozvoli suđenje u odsustvu uz obrazloženje da optuženi nisu dostupni našim organima i da se kriju. Međutim, ako nekoga niste ni pokušali da pozovete i ako ga niste obavestili da postoji proces protiv njega, onda on ne može da se krije, niti može biti nedostupan, jer ne zna da je optužen. U drugim sličnim postupcima, naše tužilaštvo za ratne zločine je slalo pozive preko nadležnih organa Republike Hrvatske, gde je odgovor bio da oni ne priznaju naše odluke uz pozivanje na takozvani Zakon o ništavosti - objasnio je branilac Olenik.

Ako postupak nije pravičan onda ni presuda neće biti pravična, a to je najgori mogući ishod. Dodao je da je siguran da je sud upućivanjem poziva ispravio ovaj propust, ali da ostaje opravdana sumnja da je Tužilaštvo za ratne zločine namerno ugrozilo osnovna prava optuženih.

Tužilaštvo je, podsetimo, svoj predlog da se postupak protiv okrivljenih vodi u odsustvu obrazložilo tvrdnjom da protek vremena od kritičnog događaja daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina (koja je takođe vodila proces protiv okrivljenih) pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 7. i 8. avgusta 1995. godine.

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Optužnica je podignuta nakon višegodišnje istrage

Optužnica protiv hrvatskih oficira podignuta je posle višegodišnjeg pretkrivičnog postupka i istrage koja je trajala oko godinu dana tokom kojih su prikupljeni mnogobrojni dokazi. U istrazi je korišćena dokumentacija i informacije koje je Tužilaštvo za ratne zločine pribavilo od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, materijalni dokazi MUP-a Republike Srpske, zapisnici o uviđaju, fotodokumentacija, iskazi svedoka, medicinska i veštačenja vojne struke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading