DVA ČUVARA PAZE NA LALIĆA I U SUDNICI: Posebne mere obezbeđenja opasnog svedoka protiv Belivuka

Autor:

Hronika

04.09.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Velja Nevolja je poznat po osvetničkoj naravi, a Srđan je svrstan u najveće izdajnike, koji će verovatno znatno doprineti da se članovi klana osude na doživotnu robiju, kaže naš sagovornik.

DVA ČUVARA PAZE NA LALIĆA I U SUDNICI: Posebne mere obezbeđenja opasnog svedoka protiv Belivuka

Foto: Printscreen

Srđan Lalić

Srđan Lalić, svedok-okrivljeni u sudskom postupku protiv klana Veljka Belivuka i njegovih saučesnika, možda će se već danas naći u sudnici Specijalnog suda na zakazanom ročištu protiv te kriminalne organizacije i svedočiti protiv svih optuženih s kojima je počinio monstruozna ubistva. Datum Lalićevog svedočenja ne može sa sigurnošću da se precizira zbog njegovog zaštićenog statusa da članovi klana ne bi znali informacije o njegovom kretanju. Da mu preti opasnost od starih "saradnika" i u sudu, govori naš podatak da će samo pored njega u svakom trenu biti dva čuvara.

Lalić je pre nekoliko dana prebačen iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, u kojoj je bio od hapšenja u februaru prošle godine, na tajnu lokaciju. Do toga je došlo na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, koji je zaključio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u zamenu za zatvorsku kaznu od 18 godina, zbog učestvovanja u najmanje sedam zverskih ubistava sa pripadnicima "kavačkog klana" pod vođstvom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Srđan je pristao da svedoči o tim zločinima i tako je dobio status svedoka-okrivljenog.

Foto: printscreen/TVPink

Marko Miljković i Veljko Belivuk

- O njemu sada brinu pripadnici jedinice za zaštitu svedoka MUP Srbije, koji strahuju da će pripadnici kriminalne grupe, čiji je donedavno član bio i Lalić, znajući koliko će teško biti da dopru do njega i osvete mu se za izdaju, pokušati da mu naude i u samom sudu. Veruje se da će eventualno doći do nekog incidenta na ročištu u kojem će se Veljini sledbenici obratiti Laliću jer će im to biti jedina šansa i poručiti šifrovanim jezikom da su mu dani odbrojani, u nadi da će on predomisliti u vezi s otkrivanjem detalja o zločinima klana - objašnjava za Republiku izvor blizak slučaju.

Prema našim informacijama, osim što će u sudnici Specijalnog suda i oko nje biti na desetine policajaca, čak dva će biti zadužena da se i centimetar ne odvajaju od Srđana Lalića.

- To govori o tome u kolikoj je opasnosti. Velja je poznat po osvetničkoj naravi, a Lalić je svrstan u najveće izdajnike koji će verovatno znatno doprineti da se članovi klana osude na doživotnu robiju - ističe naš sagovornik.

Kako smo ranije pisali, Lalić je u izjavi u Tužilaštvu za organizovani kriminal rekao ko stoji iza ubistva investitora Mirka Kojića Koje, bivšeg policajca i kuma Marka Miljkovića, najbližeg Belivukovog saradnika, nestanka i likvidacije Teodora Gaćeše, vlasnika "Pink" taksija, i nestanka Miroslava Rankovića, suvlasnika pomenutog taksi udruženja. Takođe, otkrio je i na koji način je funkcionisala Veljina kriminalna grupa, uloge njenih članova i njihovu saradnju sa crnogorskim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, ali i sve detalje najmanje sedam zverskih ubistava iz optužnice u kojima je i sam učestvovao.

Lalić svedoči i zločinima u Grčkoj

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

Osim nekoliko nestanaka i ubistava u Srbiji, Lalić je govorio i o ubistvima u Atini i na Krfu, u kojima su ubijena četvorica "škaljaraca", o sudbinama osoba koje su ove zločine izvršili, a koji se i dalje vode kao nestali, ali i o ulozi Zvicera u ovim likvidacijama.

Advokat: Štiti ih 20 policajaca

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović istakla je u jutarnjem programu Prve televizije značaj zaštićenih svedoka u sudskim postupcima.

- Status zaštićenog svedoka se veoma teško dobija. To nije nešto što se deli šakom i kapom. Mnogi slučajevi ostali su nerasvetljeni upravo zbog toga što nisu mogli da nađu svedoka-saradnika. Značaj toga što to lice ima da kaže mora da bude veliki u tom smislu da bez toga slučaj ne bi mogao u potpunosti da bude rasvetljen. Svedoci-saradnici, inače, puno koštaju, i to je, između ostalog, razlog zašto se taj status ne dodeljuje tek tako. Osim što on lično mora da bude štićen, mora i njegova porodica da bude zaštićena, njegova kuća, njegov posao... To podrazumeva dvadesetak policajaca dnevno, kojima je plata oko 100.000 dinara, pa porezi i doprinosi još toliko... Znači, jedan svedok-saradnik košta od 30.000 do 50.000 evra mesečno - istakla je poznata pravnica u emisiji.

Komentari (0)

Loading