NAVIKE MLADIH U NOĆNOM ŽIVOTU! Irena Molnar: Da je neko prepoznao rizično ponašanje Mateja Periša i samo ga pitao kako je, možda se tragedija ne bi dogodila

Autor:

Hronika

25.06.2022

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Toksikološki nalaz potvrdio je da je Matej Periš konzumirao amfetamine i alkohol. Tragovi tih supstanci su nađeni u njegovoj krvi i organima. Da li to može da objasni njegovo čudno ponašanje neposredno pre nestanka i koliko opasno može da bude mešanje narkotika sa alkoholom?

NAVIKE MLADIH U NOĆNOM ŽIVOTU! Irena Molnar: Da je neko prepoznao rizično ponašanje Mateja Periša i samo ga pitao kako je, možda se tragedija ne bi dogodila

Foto: ST/V. LUKIĆ

Pronađeno telo Mateja Periša

Irena Molnar iz Udruženja „Regeneracija“ je istakla da Udruženje već deset godina sprovodi istraživanje o navikama mladih u noćnom životu.

Amfetamin se, kako je kazala aktivistkinja, uzima u formi praha.

- To je „spid“ i on je stimulans. Znamo formulu amfetamina, ali ne znamo šta je ono što se zapravo kao „spid“ prodaje na ulici, jer nemamo programe testiranja takvih supstanci. Informacije o supstancama, o njihovom kvalitetu i potentnosti dobijamo samo ako neko premine, završi na toksikologiji ili kada policija nekoga uhapsi pa sprovede analizu. A to je sve isuviše kasno – kazala je Molnarova na televiziji K1.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ada Huja - mesto gde je nađeno telo Mateja Periša

– „Spid“ i kokain su iz iste vrste droga, ali „spid“ je znatno jeftiniji, efekti su duži i drugačiji. Kokain se ipak uvozi i ovde se ne proizvodi. Poslednji izveštaj Europola pokazuje da su laboratorije amfetamina u ovom delu Evrope mnogo učestalije od proizvodnje kokaina.

Ekstazi je psihodelik

Veoma popularna droga među mladima u Srbiji je i ekstazi.

Foto: printscreen

Irena Molnar

- Ekstazi je kombinacija supstance MDMA i amfetamina, uglavnom. Problematično je što nikada ne znamo koliko su jake supstance koje se nalaze u tabletama i kolika je koncentracija MDMA u tableti. MDMA je psihodelik, ima halucinogeno dejstvo. Zavisno od postotka supstanci tablete mogu da budu izuzetno opasne i smrtonosne ako je procenat MDMA veći od 125 mg. Toplotni udar je jako čest kod uzimanja ove supstanceMDMA se koristi i za lečenje, u medicinske svrhe i kontrolisano. U SAD-u je usmeren na lečenje posttratumatskog stresnog poremećaja i trenutno je na delu poslednja faza kliničkog istraživanja. Kao i sa svakim lekom, sve zavisi od načina upotrebe. Mnoge supstance koje se danas zloupotrebljavaju nekada su se koristile kao lek, u određenim i kontrolisanim dozama - kazala je Irena Molnar.

Mladi ne razmišljaju o faktorima rizika: Da je nego zaustavio Mateja i popričao sa njim, možda se tragedija ne bi dogodila

Irena Molnar iz Udruženja „Regeneracija“ istakla je danas u „Uranku“ da ono što za jednu osobu može biti smrtonosno, za drugu to ne mora biti.

Foto: printskrin

Klub Gotik

- Reč je o individualnim preduslovima. Ako su mi srce ili krvni sudovi problematični, to je opasnije. Mladi ne razmišljaju o faktorima rizika. Jedan džoint za nekoga može biti preduslov za mentalne probleme, a kod nekog drugog ne mora. Zavise posledice i od mešanja i količine supstanci, od njihove jačine i kombinacije. U slučaju Mateja Periša, da je barmen bio edukovan ili neki drugi zaposlen u klubu, prepoznao bi da čoveku nije dobro. Neko je trebalo da ga zaustavi i pita da li je dobro.  Velika pomoć bila bi da na festivalima postoji „chill“ zona za odmor, mesto gde može da se sedne, udahne svež vazduh i popije voda. Toga nažalost više da gotovo i nema. Samo udisanje svežeg vazduha tokom pet minuta može mnogo da pomogne. Da Matej Periš nije trčao, izašao u majici na hladnoću, da ga je neko samo pitao kako je i malo popričao sa njim, možda se ta tragedija ne bi dogodila – objasnila je Irena Molnar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading