POZNATO ZBOG ČEGA JE TELO ISPLIVALO BAŠ SADA: Stručnjaci sve pojasnici, ključan pad u vodu

Autor: Republika

Hronika

18.05.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pošto je voda hladna, ako se samo utopio, telo samo mnogo kasnije ispliva na površinu, posle mesec, a možda čak i dva

POZNATO ZBOG ČEGA JE TELO ISPLIVALO BAŠ SADA: Stručnjaci sve pojasnici, ključan pad u vodu

Facebook, ST-V.Lukić

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Forenzičar Časlav Ristić, tokom 5 meseci potrage za nestalim Splićaninom Matejem govorio ješta se dešava kad se neko utopi i posle koliko vremena telo ispliva.

- Sve zavisi od okolnosti i od same reke. Mi znamo da na dnu reke i uz obalu ima dosta rastinja, zatim ima dosta otpada, granja i lišća koje je voda tokom vodostaja donela. Tako da sve zavisi kako je upao u vodu. Ako je upao i zakačio se u nekom granju ili rastinju, moguće je da ne ispliva nikad. Mada pošto je voda hladna, ako se samo utopio, telo samo mnogo kasnije ispliva na površinu, posle mesec, a možda čak i dva - rekao je forenzičar.

U isto vreme verovatno će biti urađena i toksikološka analiza, koju je naložilo Više javno tužilaštvo. Ovi nalazi najverovatnije će biti poznati tek za nekoliko nedelja.

- Prilikom vršenja obdukcije na sudskoj medicini oni uzimaju želudačni sadržaj, ukoliko ga je bilo, i na osnovu toga i na osnovu analize krvi, mogu da utvrde eventualno da li je uzimano nešto - da li u krvi ili želudačnom sadržaju nešto postoji. Zbog vremena koje prođe, ti tragovi budu slabiji i teže ih je otkriti, ali ukoliko je nečega bilo, posle pet meseci bi trebalo da može da se utvrdi - istakao je Ristić.

Alas Renato Grbić, koji je životni vek proveo na reci i spasao nebrojeno mnogo ljudi iz talasa, rekao je ranije za Kurir da ukoliko neko tokom zime nestane u reci, telo može biti u vodi čak i do dva meseca.

- Iako su napolju početkom proleća bile više temperature, to je nedovoljno da se zagreje Dunav. Mora temperatura reke da skoči na 10, 12 ili 15 stepeni. Truljenje organizma dovodi do oslobađanja velike količine gasova, tako da se telo naduva kao balon i ispliva. Leti, kada je voda temperature između 20 i 25 stepeni, to se dešava neverovatno brzo, za tri do četiri dana. Međutim, zimi je voda hladna - priča Grbić za Kurir.

Bonus video:

 

Komentari (0)

Loading