OTKRIVENO KAKO SU UHVAĆENI BELIVUK, ŠARIĆ I MEDENICA: Evropol objavio podatke o hapšenju najvećih kriminalnih grupa u regionu

Autor:

Hronika

25.04.2022

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropol tvrdi da su od sredine februara vlasti bile u mogućnosti da prate protok informacija oko 70.000 korisnika "Sky ECC".

OTKRIVENO KAKO SU UHVAĆENI BELIVUK, ŠARIĆ I MEDENICA: Evropol objavio podatke o hapšenju najvećih kriminalnih grupa u regionu

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ,J. Ilić Youtube/Vijesti Online,

Na sajtu Evropola su objavljeni podaci o akciji, čije je praćenje komunikacije dovelo istražitelje do informacija o osumnjičenoj kriminalnoj grupi Miloša Medenice, sina uhapšene nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice. Takođe, i do novih informacija o delovanju grupe Pljevljaka Darka Šarića, koji je nedavno opet uhapšen u Beogradu.

Prema podacima sa sajta Evropola, pravosudni organi i organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji su početkom prošle godine u martu prošle godine uspeli da sagledaju šifrovanu komunikaciju od strane velikih organizovanih kriminalnih grupa (OCG). To su uradili uz podršku Evropola i Evrodžasta.

Time su, kako se navodi na internet sajtu Evropola, stekli neprocenjiv uvid u stotine miliona poruka koje su razmenjivali kriminalci.

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Ovo je, tvrdi Evropol, rezultiralo prikupljanjem ključnih informacija o više od 100 planiranih kriminalnih operacija velikih razmera, sprečavajući potencijalne situacije opasne po život i moguće žrtve.

Na dan akcije, 9. marta 2021. godine, izvršen je veliki broj hapšenja, kao i brojni pretresi i zaplene imovine u Belgiji i Holandiji.

Evropol tvrdi da su od sredine februara vlasti bile u mogućnosti da prate protok informacija oko 70.000 korisnika "Sky ECC".

- Uspešnim otključavanjem šifrovanja "Sky ECC", dobijene informacije će pružiti uvid u kriminalne aktivnosti u različitim državama članicama EU i šire i pomoći će u proširenju istraga i rešavanju ozbiljnog i prekograničnog organizovanog kriminala u narednim mesecima, verovatno godinama - naveli su tada iz Europola, prenosi RTCG.

Firma "Sky ECC" iz Kanade godinama je na meti bezbednosnih službi.

Republika

Foto: Youtube/Vijesti Online

Vesna Medenica

Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri meseca, pola godine ili godinu dana, a cene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahteve sigurnosti i pristupi zatvorenoj "Sky" mreži. Kada korisnik dobije uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu.

Aplikacija "Sky ECC" ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

U presretnutim telefonskim razgovorima sa "Sky", koje je objavio portal Libertas press, Miloš Medenica i telohranitelj njegove majke, policajac Darko Lalović, dogovaraju navodno krijumčarenje droge i šverc cigareta, prenosi RTCG.

Po objavljenim transkriptima dostavljenim preko Europola, Miloš Medenica je preko "Sky" navodno dogovarao kupovinu veće količine kokaina, obezbeđivao transport krijumčarenih cigareta iz Luke Bar, te dogovarao trgovinu i transport marihuane u Beč.

Provaljene šifre i poruke Belivukovog klana

Republika

Foto: Starsport

Veljko Belivuk

Policija je zahvaljujući sofisticiranoj opremi uspela da dešifruje poruke koje su preko zaštićene aplikacije razmenjivali pripadnici grupe Velje Nevolje i da svaki pseudonim poveže sa konkretnom osobom.

Klan Veljka Belivuka i Marka MIljkovića je međusobno komunicirao preko tajne i šifrovane aplikacije Skaj, na kojoj nisu koristili svoj pravi identitet, već pseudonime, a inspiraciju za tajna imena pronalazili su u poznatim serijama, filmovima, crtaćima...

Izvor je tada otkrio da su Belivukovi mafijaši sebi davali nadimke i po popularnim superherojima, poznatim sportistima i ličnostima, ali i likovima iz nekih od najgledanijih ostvarenja svetske kinematografije.

- Svoja kodna imena su vrlo često menjali, neki čak i na dnevnom nivou. Toliko su bili oprezni! Neka od imena na Skaju kojima su se navodno služili su i "Betmen", "Spajdermen", "Supermen", zatim imena starleta, tenisera, fudbalera, glumaca - objasnio je tada izvor upoznat sa slučajem.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading