ŠARIĆ UBIO UBAČENOG AGENTA DEA! Novi detalji iz istrage protiv vođe klana: Napravio istu grešku kao meksički narko-bos!

Autor: A. P. - M. J.

Hronika

20.04.2022

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hapšenje Šarića je pokušaj da se rasvetli ne samo ubistvo Milana Milovca, već i prikrivenog islednika koji je istraživao klan.

ŠARIĆ UBIO UBAČENOG AGENTA DEA! Novi detalji iz istrage protiv vođe klana: Napravio istu grešku kao meksički narko-bos!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Narko-bos Darko Šarić zapečatio je sudbinu kada su strane službe saznale da je pre nekoliko godina ubio agenta DEA, čim je razotkrio da mu je za petama i da je otkrio njegova zlodela, saznaje Republika od izvora bliskog istrazi.

Tako je ovaj Pljevljak, koji je uhapšen u zajedničkoj akciji Evropola, Evrodžasta i srpske policije, ponovio grešku meksičkog kolege Migela Angela Feliksa Galjarda, koga je ubistvo američkog agenta poslalo na dugogodišnju robiju.

UZALUD SE VADIO

- Hapšenje Šarića i njegove grupe je pokušaj da se rasvetli ne samo ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru već i likvidacija prikrivenog agenta američke agencije za borbu protiv droge, koji je bio ubačen u jednu organizovanu kriminalnu grupu za trgovinu kokainom. Kao prikriveni islednik imao je zadatak da iz srca mafije prikuplja podatke, a istovremeno je morao da glumi da je karika u lancu šverca droge - otkriva obavešteni izvor.

Ubistvo agenta se desilo kada je pokrenuta akcija "Balkanski ratnik", u kojoj je Šariću zaplenjeno nekoliko tona kokaina, ali je on pobegao.

- Iako je ovaj policijski udar izazvao veliki poremećaj u prekookeanskom švercu narkotika, kriminalne grupe su pokušale da se konsoliduju i obnove poslove, a agent DEA je nastavio rad na tajnom zadatku. Međutim, u jednom trenutku narko-ekipa je posumnjala da je u dosluhu s istražnim organima i on je likvidiran. Ubrzo nakon ubistva Amerikanci su pokrenuli istragu i došli do saznanja da je smrt agenta povezana sa Šarićevim ljudima - tvrdi naš sagovornik.

Iako je od tog događaja prošlo dosta godina, DEA nije oprostila smrt svog čoveka na poverljivom zadatku. Pretpostavlja se da Šarićev klan u tom momentu nije znao da se radi o američkom agentu.

- To se saznalo tek kasnije, pa je narko-bos svojim kanalima pokušao da se opere pred Amerikancima, ali oni nisu promenili stav da svi umešani u taj zločin moraju da budu kažnjeni. Zbog toga je DEA sve vreme pomno pratila suđenje protiv Šarića u Beogradu, od dve nepravosnažne presude do okolnosti pod kojim je s nanogicom pušten u kućni pritvor - ističe izvor našeg portala.

SMRT KAMARENE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Migel Angel Feliks Galjardo

Ovaj slučaj neodoljivo podseća na grešku koju je učinio Galjardo, vođa meksičkog narko-kartela, koji se i u 75. godini iz zatvora kune da nema ništa s ubistvom agenta DEA Enrikea Kikija Kamarene 1985. Za taj zločin je optužen njegov bliski saradnik Rafael Karo Kvintero, a ti događaji prikazani su u popularnoj seriji "Narkos".

- On je bio jedan od glavnih snabdevača Amerike drogom. Njegov pad je počeo kada se navukao na kokain, odnosno kada su meksičke vlasti izvršile raciju na njegovom ranču i zaplenile mu drogu na uličnom tržištu vrednu pet milijardi dolara. Za to je Kvintero optužio Kamarenu, od koga je policija dobila dojavu. Vladavina njegovog klana je završena iste godine kada je uhapšen, odležao 28 godina u zatvoru, a potom pušten na slobodu "iz tehničkih razloga". Od tog trenutka je na poternici FBI, kao progonjena zver, a pretpostavlja se da se pod stare dana krije po meksičkim zabitima - pisali su tamošnji mediji.

Nesrećniku izbušili glavu i slomili kosti

Foto: Tanjug/AP

Rafael Karo Kvintero

Paranoični Kvintero je prethodno ubio dvojicu Amerikanaca, Džona Kleja Vokera i Alberta Radelata, uveren da se radi o agentima DEA, ali je uskoro saznao ko je pravi krivac za provalu na plantažu marihuane.

Kamarena je 7. februara 1985, usred dana, otet na ulici. Njegovo telo, kao i telo kapetana Alfreda Zavala Avelara, nađeno je zamotano u plastičnu foliju gotovo mesec dana posle nestanka, na ranču gotovo 100 kilometara udaljenom od grada.

Tokom 30 sati mučenja nesrećnom agentu su polomljene sve kosti lica, kao i dušnik. Rebra su mu bila slomljena, u glavi izbušena rupa, a u plućima su mu pronađeni tragovi droge, koju su mu davali da bi ga održali u budnom stanju dok su ga zverski mučili.

Od uspona do raspada

Galjardo je osuđen na 32 godine, takođe zbog ubistva Kamerene, pošto je uhapšen u aprilu 1989. 

Osnovao je sedamdesetih godina kartel Gvadalahara, jednu od najmoćnijih organizacija za trgovinu drogom na svetu, i tako postavio put kojim je, između ostalih, išao i zloglasni Hoakin Guzman zvani El Čapo. Međutim, posle ubistva agenta ova organizacija se raspala.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Tanatos

20.04.2022 14:10

"Tokom 30 sati mučenja nesrećnom agentu su polomljene sve kosti lica, kao i dušnik. Rebra su mu bila slomljena, u glavi izbušena rupa, a u plućima su mu pronađeni tragovi droge, koju su mu davali da bi ga održali u budnom stanju dok su ga zverski mučili." Lepa metoda, sviđa mi se. DEA, CIA, FBI, NSA svi oni pamte, ali pamte i karteli, pitajte u Mexicu kako prolaze takvi. Samo treba početi sa ubijanjima njihovih porodica, njihovim javnim egzekucijama, da znaju da nikada i nigde nisu sigurni. Izdaja se plaća glavom. Zašto ne napišete da su karteli u Mexiku pobedili i državu i DEA-u u ratu? Nezgodna tema, zar ne. Nema veze, biće još gore, puno, puno gore. Šarić nije narko bos, on je samo radnik za nekoga jačeg. Do tada, samo piskarajte.....