SPECIJALNI RAT LAŽNIM DOJAVAMA: Sledi udar na škole i bolnice

Autor:

Hronika

20.04.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva neistinita upozorenja o eksplozivnim napravama stigla s iste mejl adrese.

SPECIJALNI RAT LAŽNIM DOJAVAMA: Sledi udar na škole i bolnice

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dojavljivali su izmišljene bombe u avionima "Er Srbije", na letovima ka Moskvi, na beogradskom aerodromu, pre dva dana istovremeno u nekoliko tržnih centara, a sledeće su na redu škole i bolnice, saznaje Republika.

Prema našim informacijama iz obaveštajnih izvora, gotovo je izvesno da se specijalni rat koji se vodi ovakvim dojavama tek zahuktava.

- Znaju oni koji takve operacije izvode, a gotovo je izvesno da su to pojedine strane službe, koliko nam problema naprave samo jednom takvom dojavom. Pa zamislite koliki je posao isprazniti na brzinu ogroman tržni centar i potom ga detaljno pregledati. Uporedo, oni i kod građana Srbije izazivaju nesigurnost, što im je takođe jedan od ciljeva - objašnjava jedan od naših sagovornika.

NAREDNA FAZA

Kako kaže naš izvor, sledeća faza su škole i bolnice:

- Tek tu može da bude problema s obzirom na to da se u prvom slučaju radi o deci, a u drugom o bolesnim ljudima, često i nepokretnim ili slabo pokretnim. Upravo zbog toga se i biraju takve mete.

Govoreći o dojavama za bombe u avionima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su strane službe bile odgovorne za njih. U slučaju tri najprometnija tržna centra u Beogradu i jednog u Nišu, dojave su, kao i one koje su bile upućene "Er Srbiji", stigle sa iste mejl adrese, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Mejlovi su stigli sa mejl servisa "Protonmail", koji je baziran u Švajcarskoj. Prema operativnim saznanjima, pretnje su preko tog servisa upućene sa teritorija jedne evropske zemlje i Ukrajine. Policija intenzivno, u saradnji s Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, radi na prikupljanju podataka", navodi se u saopštenju MUP.

IZGUBLJENA DOBIT

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Iz policije je juče stigla i najava da će biti pooštrene i intenzivirane kontrole u šoping-molovima

Nakon kontradiverzionog pregleda, ustanovljeno je da su dojave bile lažne, ali dok je on završen, izgubljeno je dosta vremena, što je značajno naškodilo i tržnim centrima i kupcima, koji su morali da se evakuišu nakon lažne dojave. Time je, zbog izgubljene dobiti trgovaca, ovo pretvoreno i u jednu vrstu specijalnog ekonomskog rata.
Iz policije je juče stigla i najava da će biti pooštrene i intenzivirane kontrole u šoping-molovima.

Više od 10 lažnih uzbuna

Tokom marta bilo je čak 10 lažnih dojava o postavljenim bombama u avionu koji saobraća od Beograda do Moskve. Potom se 5. aprila ponovo desila lažna uzbuna, kada je dojavljeno da je bomba postavljena na aerodromu, da bi 17. aprila, kada se avion "Er Srbije", nalazio iznad Slovačke bilo javljeno da se u avionu nalazi bomba.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading