OTKRIVENA NEPOZNATA PRIČA IZ SRPSKOG PODZEMLJA: Novosadski diler kao Maraš iz "Južnog vetra"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad je video da ga je Mehmed Alija Karakafa nasamario, D. S. (60) odlučio da zadrži deo droge koji je prenosio za njega.

Republika

Foto: Promo foto

Miloš Biković u ulozi Petra Maraša u filmu "Južni vetar"

 

Petar Maraš iz "Južnog vetra" postoji! Povukao se iz kriminalnih voda i trenutno igra poker u Novom Sadu. Reč je od 60-godišnjem D. S., koji je osamdesetih godina otuđio automobil s heroinom čuvenog narko-bosa iz Turske Mehmeda Alije Karakafe, koji je drogom snabdevao celu Jugoslaviju i Evropu.

Priča o novosadskom Marašu otkrivena je nedavno jer ju je D. S. decenijama krio kao zmija noge i samo su neki njegovi prijatelji, advokat i poneki partner s pokera znali za njegovu životnu priču.

- Pre nego što će doći u bilo kakav kontakt s narkoticima, D. S. je igrao tajne partije karata po novosadskim stanovima, gde je prodavao priču da pravi muškarci piju rakiju, a slabići se drogiraju. I tako iz dana u dan. Onda je jednog jutra dobio ponudu koja se ne obija.

Posao je bio dobar, a para laka. Sve što je D. S. trebalo da uradi jeste da ode do Istanbula, sedne u auto, odveze ga do Sofije i ostavi na parkingu ispred jednog hotela. Za tu vožnju mu je obećano 20.000 švajcarskih franaka. U Istanbulu se sreo s Karakafom. Od njega je preuzeo auto i koverat s novcem - počinje priču za portal NS uživo izvor blizak slučaju.

Turčinu 10 godina robije

Mehmed Ali Karakafa je, nakon što je povratio većinu svog heroina od novosadskog Maraša, sa svojim partnerom drogu spakovao u protivpožarne aparate i seo u voz za Beč. Međutim, carinici su ih provalili i uhapsili u Austriji.

D. S. je nakon toga počeo da rasprodaje svoj kilogram heroina po Novom Sadu, ali je ubrzo uhapšen, pa je sklopio nagodbu da ga policija oslobodi optužbe da bi u zamenu svedočio protiv Karakafe. Zbog toga je Turčin iz Austrije prebačen u Srbiju, gde je osuđen na 10 godina zatvora. Tamo je upoznao dvojicu dilera iz Novog Sada kojima je posao nakon toga procvetao, ali ubrzo i propao jer su se pojavili jači kriminalci, koji su bili pod zaštitom policije.

On kaže da je Novosađanin ubrzo potrošio zarađeni novac na kockanje i prostitutke i da je nastavio život po starom. Međutim, nedugo nakon prvog susreta Karakafa je opet došao do D. S. sa novom ponudom.

- Rekao mu je da svojim kolima treba da prebaci "paket" iz Istanbula u Sofiju, a on je pristao iako nije imao ni vozačku dozvolu. D. S. pred zadatak nije spavao celu noć, pa se onda dovezao u Istanbul i u kola smestio pakete koji su imali više od 20 kilograma. Odmah je dobio i koverat sa svojim honorarom, koji je usput prebrojao. Međutim, video je da ima 20.000 nemačkih maraka, a ne franaka, kao prošli put. Izračunao je da je zakinut za oko 3.000 maraka, pa je iz besa promenio odluku i, umesto u Sofiju, krenuo nazad u Novi Sad iz čiste osvete - opisuje sagovornik.

Tu dolazi do podudaranja s likom Petra Maraša iz hit filma "Južni vetar", koji je na ulici ukrao luksuzan automobil, ne znajući da je u njemu velika količina kokaina koja pripada bugarskom narko-bosu, ali onda kada saznaje, počinje da ucenjuje kriminalce, tražeći im novac u zamenu za vozilo. D. S. je u stvarnom životu sam rešio da uzme deo plena.

- Kada je stigao u Novi Sad, počeo je da iznosi pakete. Iako je bilo veoma kasno, pojavio se jedan policajac koji ga je pitao šta to radi, a ovaj mu je odgovorio: "Iznosim neki gips." Policajac se ponudio: "Čekaj da ti pomognem", ne znajući da pomaže istovar droge. Kada su Karakafa i njegov saradnik shvatili da su prevareni, pohitali su ka Novom Sadu i upali D. S. u stan, koji ih je nazvao "prevarantima i jajarama". Kasnije je pristao da im vrati drogu, ali da jedan kilogram zadrži za sebe - prepričao je čovek koji dobro poznaje novosadskog Maraša.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Avramović: Nisam čuo za njega

Reditelj filma "Južni vetar" Miloš Avramović istakao je za naš list da D. S. iz Novog Sada nije njegova inspiracija za priču koja je doživela ogromnu popularnost kod publike.

- Prvi put čujem za tog čoveka iz Novog Sada i za njegov slučaj. To nema veze sa filmom "Južni vetar". Priča o krađi droge u kolima je veoma stara, a čuo sam je od pokojnog ujaka pre 20 godina. To je više samo megafin oko kojeg se vrti radnja nego što je to važan momenat za sam film. To je samo dramaturški postupak. Sam film je spoj raznih priča koje su se stopile u jednu i koje sam upio dok sam čitao crnu hroniku, ali taj Novosađanin sigurno nije dobio svoj film. Maraš je dobio lik po tim istinitim pričama, a mnogo ljudi iz kriminogene sredine može da se pronađe u tome - objašnjava Avramović za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading