ĆURUVIJA JE BIO AGENT SLUŽBE: Bivši načelnik Državne bezbednosti ŠOKIRAO na ponovljenom suđenju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavko Ćuruvija je u jednom trenutku bio i radnik RDB i naš kolega. Ubijen je, pre svega, čovek, a ja sam u završnoj reči rekao: "Ako nas osudite, neće se otkriti ko ga je ubio jer mi to nismo učinili", rekao je juče u Specijalnom sudu u Beogradu nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji je optužen za podstrekavanje na likvidaciju vlasnika Dnevnog telegrafa 1999.

Slavko Ćuruvija

Marković je i na ponovljenom suđenju rekao da nema veze s ubistvom Ćuruvije i da u vreme tog zločina nije ni znao ko je on.

ZAMAGLJIVANJE ISTINE

- Tražio sam da vidim zašto su prema njemu bile primenjene mere praćenja. Video sam da one nisu primenjene zbog onoga što je pisao, već zbog njegovih kontakata, koje je imao i koji su zavređivali interesovanje. To nije bilo njegovo pisanje - precizirao je Marković.

Istakao je i da je u samoj istrazi došlo do ozbiljne opstrukcije, te da su istražni pravci skretani od zacrtanog, pa je nakon toga naglasio da je Ćuruvija bio i radnik RDB.

RepublikaFoto: Printskrin
Radomir Marković

- Insistira se da je ubijen novinar, glavni i odgovorni urednik, a podsećam vas da je Ćuruvija u jednom trenutku bio i naš kolega koji je zaposlen u RDB - naveo je Marković, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999.

Optužnica: Kurak ubica, Romić saučesnik

Markoviću i još trojici osumnjičenih iz RDB suđenje za ubistvo Ćuruvije ponavlja se po nalogu Apelacionog suda, koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, ukupno na 100 godina.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ratko Romić

Suđenje se ponavlja i tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu. U optužnici, po kojoj se svima sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu i da je njih angažovao Radonjić po nalogu Markovića.

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić istakao je za naš list da osumnjičeni nikada neće priznati krivicu i da se ovom suđenju kraj ni ne nazire.

- Notorna je činjenica da RDB nikada neće priznati umešanost u ubistvo Slavka Ćuruvije, kao ni u čitav niz tih političkih ubistava koja su se dogodila od 1990. pa nadalje. Oni će redovno pokušavati da to zamagle. Svako će se odricati odgovornosti, ali ako se za vreme ubistva ili neposredno pre toga na licu mesta pronađu ili su bili tu pripadnici resora, onda oni ne mogu nikog da ubede da nisu znali šta se tu priprema - naglašava Spasić za Srpski telegraf.

VEZE S PODZEMLJEM

Spasić ističe da je nemoguće da RDB nije znao da će se ova likvidacija desiti.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Milan Radonjić

- Naprosto ne mogu da verujem da se jedno takvo ubistvo dogodilo, a da resor, na čijem je čelu bio Rade Marković, nije imao nikakvu predstavu da će doći do toga, a pratili su čoveka koji je ubijen. To je besmislica u koju ne bi poverovao ni neki opštinski pisar, a kamoli sud. Činjenica je da je u toj službi bilo nekoliko struja: ostaci ranije garniture Jovice Stanišića i neke specijalne struje koje je Milošević sam ugurao. Ne treba zaboraviti da je služba tada bila povezana s kriminalnim podzemljem, što ovaj slučaj čini veoma komplikovanim. Služba je sposobna da za sobom obriše jedan deo tih tragova, ali ovde očigledno nisu obrisali sve - naglašava bivši obaveštajac.

Prema njegovim rečima, osim političkih razloga, postoje i drugi mogući motivi za likvidaciju Ćuruvije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

- Ne treba zaboraviti da je Ćuruvija imao čitav niz biznisa kojima se bavio. On je jedno vreme bio blizak strukturama koje su štitili Rade Marković i Jovica Stanišić. Tako da nije retko da u takvim strukturama dođe do svađa ili oko podele plena ili jednostavno jedan od učesnika više ne odgovara takvoj politici - podvlači Spasić.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Vlajko Stojiljković

Vlajko odneo tajnu u grob

Božidar Spasić ne veruje da će se pravda za Ćuruviju, na koju se čeka dve decenije, ikada dočekati.

- Mislim da je to toliko specifičan slučaj jer je služba ubijala svoje građane u svojoj zemlji da mi je naprosto teško da poverujem da će se na pravilan način rešiti. To sve mora da se istražuje iz početka, ali, nažalost, neki od učesnika svega toga verovatno više nisu ni živi. Tajnu je u grob odneo i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stoiljković s obzirom na to da se on i Marković jedno vreme nisu razdvajali - ističe Spasić.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Uviđaj na mestu ubistva

Ubistvo naručila druga struja?

Prema Spasićevim rečima, postoji i mala mogućnost da Radomir Marković nije naručio ubistvo Slavka Ćuruvije.

- Jedino je sigurno da u ovom ubistvu nema ni s od stranih službi. Kada se završilo praćenje, na redu je bilo da se donese odluka: ili će odustati od Slavka ili će ga ubiti. Odluku o likvidaciji mogao je da donese samo jedan čovek iz vrha države. Moguće je da je to bio sticaj nesrećnih okolnosti, da stvarno nisu znali da je ova druga struja tog dana naručila ubistvo i izvela ga da bi kompromitovala ove delove službe kojima sada sude, i to je moguće. Zato se ovaj slučaj zove lavirint službe državne bezbednosti, iz kog ne možete izaći šta god da presudite. Mislim da je ovo čist obračun unutar struja srpske tajne polcije - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ja

14.12.2023 07:50

Hvala ti boze da je ovo govno od coveka, zelenski 90ih, pickica sorosevac izdajnik majke Srbije ubijen. Sve djinjdice dinkice curuvije i ostale na vecna vesala na sred terazija vecno okaciti za buduce generacije da vide i znaju