NOVI SVEDOK U PROCESU ZA LIKVIDACIJU NOVINARA: Šef DB otkriva ubice Ćuruvije

Autor:

Hronika

07.10.2020

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi dokaz mogao bi da donese preokret, ali i konačno razreši misteriju ko je ubio novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin na Vaskrs 1999. godine u holu zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u centru Beograda.

Slavko Ćuruvija

Naime, na ponovljenom postupku optuženima za ubistvo Ćuruvije, posle ukidanja prvostepene presude kojom su pripadnici tadašnjeg DB osuđeni na višegodišnje kazne, advokat Zora Dobričanin Nikodinović predložila je saslušanje novog svedoka bivšeg šefa crnogorske Državne bezbednosti Vasilija Mijovića.

- Koverta je početkom marta prošle godine, uoči izricanja prvostepene presude, stigla iz Crne Gore na adresu moje kancelarije, a u njoj je bila fotokopija službene zabeleške koju je potpisao Mijović, a koja je upućena njegovim nadređenim. U njoj se pominju mogući nalogodavci i izvršioci ubistva. Dugo sam se dvoumila da li da predložim saslušanje tog čoveka kao svedoka i na kraju smo prelomili da to ipak učinimo - kaže za Srpski telegraf Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa bivše pripadnike tadašnjeg DB Milana Radonjića i Ratka Romića.

MIJOVIĆ POSTAO POZNAT KADA JE PROVALIO KUPOVINU GLASOVA U REŽIJI MILOVOG DPS

Ona je objasnila na sudu da je Mijović tu belešku, navodno, uputio bivšem savetniku predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića. U tom trenutku to je bio Vukašin Maraš, čovek koji je decenijama bio u bezbednosnim strukturama. Prema rečima Zore Dobričanin Nikodinović, Mijovića bi trebalo ispitati na okolnosti autentičnosti te zabeleške, ali moguće je da on pruži i još neke bitne informacije vezane za ceo slučaj.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Milan Radonjić

Proces ispočetka

Zbog ubistva Slavka Ćuruvija osuđeni su čelnici i pripadnici tadašnje Državne bezbednosti, načelnik Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, Ratko Romić, kao i pripadnik rezervnog sastava JSO Miodrag Miki Kurak, koji je u bekstvu. Apelacioni sud je ukinuo presudu koja je bila puna nedorečenosti i konstrukcija bez čvrstih dokaza i vratila ga Specijalnom sudu na ponovno suđenje.

Vasilije Mijović je inače vrlo interesantna ličnost koja je dugo radila u DB Crne Gore, ali je najuren iz službe posle afere "mašan", kada je snimio kupovinu glasova za potvrdan odgovor na referendumu za nezavisnost Crne Gore. Mijović je postavio kameru i tajno snimio u Zeti razgovor aktivista Milovog DPS sa Mašanom Buškovićem, kojem je nuđeno plaćanje računa za struju od 1.580 evra u zamenu za glas za nezavisnu Crnu Goru 2006. godine.

RepublikaFoto: Printskrin
Radomir Marković

Pokušali da ga ubiju

Mijović je nekoliko puta bio meta oružanih napada u 2011. godini. Jednom prilikom, dok se vozio automobilom, pucano je u staklo na vozilu, a Mijović je uzvratio vatrom, ali, koliko se zna, niko nije pogođen.

Koliko se tim snimkom zamerio crnogorskim vlastima, govori i presuda od 10 meseci zatvora, na koju je osuđen zbog povrede sloboda opredeljenja pri glasanju i izazivanja panike.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ratko Romić

Mijović je sedam godina živeo u Beogradu, a uhapšen je 2012. godine u januaru, na aerodromu Golubovci. Sproveden je u zatvor u Spužu, ali je pušten posle nekoliko dana, nije izdržao celu kaznu, a nije jasno da li je amnestiran. Crnogorski MUP je tada i povukao međunarodnu poternicu koja je bila za njim raspisana. Optužen je i za ilegalno posedovanje oružja, ali je ta optužba odbačena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading