Odlučeno da li narko-bos Darko Šarić izlazi iz zatvora!

IZVOR: Republika

sreda, 23. 1. 2019.| 15:31

0

Aprelacioni sud odbio je žalbe advokata Darka Šarića, pljevljskog narko-bosa osuđenog na 15 godina robije zbog šverca kokaina, i produžio mu pritvor.

e-stock
Darko Šarić

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud (Specijalni sud), postupajući po njegovim nalozima iz prethodnog rešenja, pravilno zaključio da razlozi zbog kojih je pritvor Šariću određen i produžavan, od momenta određivanja pa do danas nisu izgubili na svom intenzitetu i značaju, rekla je portparol suda Mirjana Piljić Tanjugu.

- Zbog toga je i pored činjenice da je Šarić proveo u privoru više od četiri godine, prvostepeni sud pravilno zaključio da je pritvor iako najteža, još uvek jedina adekvatna, odnosno jedina nužna i neophodna mera za obezbeđenje prisutva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka - napomenula je Piljić.

Stav Apelacionog suda, kao i Specijalnog suda, je da se ovo ne bi moglo ostvariti nekom drugom blažom merom, pre sve ga merom zabrane napušanja stana uz elektronski nadzor, kako je to predlozeno u žalbama okrivljenih.

Nudio milionsko jemstvo

Poslednji put kada je pitanje ukidanja pritvora Šariću razmatrano, Pljevljak je bio spreman da za jemstvo ponudi višemilionsku sumu. To su u razgovoru za "Blic" potvrdili i njegovi advokati. Na pitanje odakle njihovom klijentu toliki novac, rekao je tada za "Blic" advokat Radoslav Baćević:

"Ima on imovinu koja nije oduzeta. Uostalom, tu je i rodbina, prijatelji koji bi mu mogli pomoći".

Prema rečima Piljićeve, Apelacioni sud je takođe odbio kao neosnovane žalbe na rešenja o produženju pritvora Petru Obradoviću, Milošu Cajiću i Nebojši Sretenoviću, koji su osuđeni kao pripadnici Šarićeve grupe.

Njima je pritvor produžen do upućivanja na izdžavanje zatvorskih kazni.

Pred kraj pošle godine Apelacioni sud je bio ukinuo prvostepeno rešenje Specijalnog suda o produženja pritvora Šariću nakon izricanja prvostepene presude, jer, kako je tada obrazložio, nisu jasni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mera, odnosno što ne može da se zameni blažom merom.

Apelacioni sud je odlučivao po žalbama branilaca Pljevljaka, koji od kraja prošle godine traže oslobađanje svog klijenta iz pritvora.

Razmatranje žalbe okončalo se u poslednjoj nedelji 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rešenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru - ni u pritvoru ni van njega.

Kako je obrazloženo u odluci o poništenju pritvora, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zameniti nekom blažom merom (poput nanogice).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj meri od pritvora, jer bi to podrazumevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je veće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donelo rešenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Inače, ovo nije prvi put da se lome koplja oko Šarićevog pritvora. U leto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narko-bosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamenu za nanogicu. Ipak, u Apelacionom sudu su tada za "Blic" objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobeći ako bude pušten da se brani sa slobode. Obrazloženje na kom se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić deo novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobegao iz zemlje.

Podsećamo, Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najpre je osuđen na 20, a potom u decembru 2018. na 15 godina robije.

Filmska prevara u Beogradu: Sređivali lažna uverenja o zaposlenju, pa uzimali kredite od banaka! Ukrali više od 17 miliona!
Filmska prevara u Beogradu: Sređivali lažna uverenja o zaposlenju, pa uzimali kredite od banaka! Ukrali više od 17 miliona!
0
Spremna da progovori: Vera udara na Zorana Marjanovića!
Spremna da progovori: Vera udara na Zorana Marjanovića!
0

KOMENTARI 0


Šarić dobio odštetu od države i to kakvu!
Šarić dobio odštetu od države i to kakvu!
2
SKANDAL! Sin Vrhovnog državnog tužioca ženi Šarićevu ćerku
SKANDAL! Sin Vrhovnog državnog tužioca ženi Šarićevu ćerku
0
Sudnji dan za Šarića: Ako se ovo dogodi, narko bos izlazi iz zatvora!
Sudnji dan za Šarića: Ako se ovo dogodi, narko bos izlazi iz zatvora!
0
Šarić blokirao suđenje! Dan uoči iznošenja završnih reči  narko-bos povukao OVAJ potez
Šarić blokirao suđenje! Dan uoči iznošenja završnih reči narko-bos povukao OVAJ potez
0
  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 6. 12. 2019.