OVO MESO JE NAJOPASNIJE U SRBIJI: Jedete ga svaki dan - ovo je moguća bakterijska bomba!

Biznis

03.12.2025

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tu si i opasni trikovi nesavesnih trgovaca.

OVO MESO JE NAJOPASNIJE U SRBIJI: Jedete ga svaki dan - ovo je moguća bakterijska bomba!

Foto: shutterstock_TSViPhoto, shutterstock_Jhon Percy Ticona Mamani

U Srbiji se svake godine otkrije više stotina nepravilnosti u prometu mesa, a inspekcije gotovo redovno upozoravaju potrošače na to da samo jedan pogrešan izbor može da dovede do ozbiljnog zdravstvenog rizika.

Iako se većina prodavaca pridržava propisa, postoje i oni koji profit stavljaju ispred bezbednosti hrane - a upravo tu počinju problemi.

Najrizičnije vrste mesa

Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost hrane, najosetljivije i najrizičnije meso u prometu u Srbiji je:

Pileće meso - zbog brze kvarljivosti i česte pojave bakterija Salmonele. Pileće meso je najjeftinije i ima najveći promet, pa se u njemu najčešće otkrivaju nepravilnosti u pogledu higijene i skladištenja.

Mleveno meso - jedan od najproblematičnijih proizvoda, jer se u njega lako umeša meso slabijeg kvaliteta, staro meso ili višestruko odmrzavani otpadni delovi. Poseban rizik predstavljaju mlevena mesa pripremana "na licu mesta" na pijacama i u manjim mesarama bez stroge kontrole.

MESO U "MEKU" DRŽE U ŠTEKU! Sve skuplji, a sve tanji: Rezultati merenja su nas šokirali - BURGERI IM KAO FLISPAPIR

Roštiljsko meso (ćevapi, pljeskavice, kobasice) - zbog mešavina nejasnog porekla i moguće upotrebe aditiva za prikrivanje starosti proizvoda. Kod ovih proizvoda je praktično nemoguće vizuelno proceniti šta se u njima nalazi.

Svinjsko meso nepoznatog porekla - naročito kada se prodaje na pijacama ili u manjim objektima bez adekvatne dokumentacije. Rizik se odnosi na neadekvatne uslove klanja, skladištenja i transporta.

Trikovi kojima se služe nesavesni trgovci

Iako su propisi jasni, pojedini trgovci koriste niz trikova koji mogu biti i opasni po zdravlje:

1. Višestruko zamrzavanje i odmrzavanje
Jedan od najčešćih prekršaja. Meso se odmrzne radi prodaje, ne proda se na vreme, pa se ponovo zamrzne. Time gubi kvalitet, ali može postati i opasno zbog razmnožavanja bakterija.

2. Mešanje svežeg i starog mesa
Da bi "osvežili" meso blizu isteka roka, neki prodavci ga mešaju sa svežim, čime se potrošač dovodi u zabludu, a kvalitet naglo opada.

3. Dodavanje boja i aditiva

U mleveno i roštiljsko meso ponekad se dodaje veća količina aditiva kako bi proizvod izgledao svežije i crvenije, iako je zapravo staro meso u osnovi.

4. Prepakivanje mesa s isteklim rokom
Najopasnija praksa - meso kojem je istekao rok trajanja prepakira se i dobija "novi" datum. Ovo se uglavnom dešava u objektima sa niskim nivoom kontrole.

5. Obmanjujuće deklarisanje
Na deklaracijama se ponekad prikriva poreklo, pogrešno označi klasa mesa, ili se izbegne navođenje određenih sastojaka u mešanim proizvodima.

Kako potrošači mogu da se zaštite
  • Kupujte meso samo u objektima sa vidljivim higijenskim standardima.
  • Izbegavajte previše jeftinu ponudu - meso nerealno niske cene gotovo sigurno ima problem.
  • Zahtevajte da vidite deklaraciju i proverite rok.
  • Mleveno meso tražite da se samelje pred vama, a ne iz unapred pripremljene mase.
  • Obratite pažnju na boju i miris, naročito kod pilećeg mesa.
  • Ako je meso previše tamno, suviše crveno, ili ima lepljivu strukturu - izbegavajte ga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading