FILM "RUSKI KONZUL" ZATVARA 52. FEST! Udovica Žarka Lauševića prošetala crvenim tepihom! (FOTO)


IZVOR: Republika/ D. L. - 03.03.2024 | 20:30


Završava se festival.

Foto: ATA Images
FILM "RUSKI KONZUL" ZATVARA 52. FEST! Udovica Žarka Lauševića prošetala crvenim tepihom! (FOTO)

Film "Ruski konzul", reditelja Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, zatvara večeras 52. Fest.

Glavnu i naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je ujedno i njegov poslednji film. Pored njega, glavne uloge igraju Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Visar Vishka, Danica Radulović…

Foto: ST/Nemanja Pančić, Eli Winston/Everett/Profimedia

Anita Laušević

 

Tom prilikom, na crvenom tepihu, pojavile su se i brojne poznate ličnosti, među kojima je i stigla Anica Lazić, ali ovoga puta bez svog partnera, glumca Lazara Ristovskog.

Među zvanicama je bila i Anita Laušević, supruga pokojnog Žarka Lauševića u pratnji Cveleta kao i brojne poznate ličnosti.

Radnja filma je sledeća: srpski doktor-psihijatar Ilija Jugović (Nebojša Dugalić) posle smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren, gde dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), samozvanog “Ruskog konzula“, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“.

Podsećamo, tokom deset dana festivala prikazano je više od 100 filmova, ali u Beogradu nije bilo velikih zvezda kao ranijih godina. Ipak, našu zemlju posetio je jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka - Asgar Farhadi, koji je dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i Beogradskog pobednika.

BONUS VIDEO: