Aca Seltik, frontmen "pravoslavnih Kelta": Pravimo se ludi dok nas truju!


IZVOR: Katarina STAMATOVIĆ - 15.03.2018 | 20:55


Bend Orthodox Celts, koji je za više od četvrt veka postojanja stekao kultni status, održaće sutra koncert povodom Dana Svetog Patrika u beogradskom Domu omladine. Biće to 26. nastup koji će "pravoslavni Kelti" izvesti na isti dan, što je i najduža tradicija u srpskom rokenrolu. Frontmen Aleksandar Petrović, Aca Seltik, na početku razgovora za Srpski telegraf otkriva da će bend konačno posetiti Irsku!

Foto: Promo foto

Orthodox Celts

- Krajem aprila bismo trebali da provedemo pet dana u Irskoj. U planu je svakako snimanje spota i verovatno neke vrste mini dokumentarca, ali obavezno ćemo se potruditi da obiđemo što više istorijskih mesta i da vidimo sve što mora i treba da se vidi, od najstarijeg paba na svetu do Triniti koledža. Posebno ćemo se potruditi da se što više viđamo sa lokalnim muzičarima i da ukrstimo instrumente u svakoj prilici koja nam se pruži.

  • Album "Many Mouths Shut" objavljen je prošle godine, pa zbog koga mnoga usta zaćute i šta sve prećute?

- To je pitanje za svakog od nas ponaosob. Svako zna zašto ćuti i šta prećutkuje, da li je cenzurisan ili samocenzurisan, da li želi da kaže nešto ili ne. Znam samo da mi nismo nikada ćutali, između ostalog, i zato što se sećam da su mi stari govorili da "ako stalno nešto prećutkuješ i gutaš sopstvene reči, sigurno kad-tad dobiješ čir na želucu".

Stari su mi govorili "ako gutaš sopstvene reči, kad-tad dobiješ čir na želucu"

  •  A čiji se danas ponajviše glasovi ne čuju?

- Eh... Mnogo ih je! U svim društvenim sferama. I tu se uvek nekako vratim na velike glasove rokenrola, čiji je uticaj i na drugim poljima davao i te kakve rezultate, od Elvisa i Roja Orbisona do Džonija Keša, Šejna Makgauana, Stiva Erla i Džoa Stramera. Mada... Ima i pisaca, i filozofa, i istoričara, pa i klasičnih kompozitora čije lekcije nikada nismo naučili. Tu bih, pre svih, istakao moje omiljene Puškina i Igoa, te Čajkovskog, pa smo prisiljeni da ih ponavljamo, ali, dobro, ponavljanje je majka znanja.

 

A post shared by Orthodox Celts (@orthodox_celts) on Dec 14, 2017 at 6:27am PST

  • Ovaj mart je započeo Bitkom za Beograd, šta očekujete da vidite narednog u svom gradu?

- Naš mart je uvek isti. Naša godina počinje 17. martom, a završava se 16. martom sledeće godine. Naše bitke su unutar nas samih i voleo bih da svako prvo zaviri u sebe i počne od sebe, pa da, menjajući na taj način ono što ne valja, kreira i rezultate i posledice koji slede.

Posle četvrt veka bavljenja irskom muzikom, bend će prvi put posetiti Irsku krajem aprila

  • Kakva je dijagnoza, a kakva bi bila prognoza za domaću scenu?

- Dijagnoza je klinička smrt. Ne zato što nema onih koji mogu, umeju i žele da muzički dišu, već zato što je previše onih koji im isključuju aparate, a tu mislim, pre svega, na medije i na vlasnike onih ćumeza koje danas zovu klubovima, a u kojima odavno ne sviraju normalni bendovi. Prognoza umnogome zavisi od toga da li će iko da posluša te kreativne mlade ljude ili ćemo i dalje da se pravimo blesavi i da nam rijaliti-šou programi i kvazimuzika svakodnevno uništavaju i čula i moral, pa se svi onda čude što nam omladina pojma nema ni kako izgleda pozorište.

  • Najavljeno je da ćemo vas gledati u filmu "Perunov kritičar", pa kako napreduje ta priča?

- Ceo projekat čeka iz meni nepoznatih razloga. U svakom slučaju, ja sam tu, pa kad bude, biće.