GLUMAC O ŽIVOTU IZMEĐU RUSIJE I SRBIJE: BEOGRAD POSTAJE SVET!


IZVOR: Aleksandra MALUŠEV - 11.10.2017 | 15:15


Nakon što više od godinu dana ruska filmska publika ne može da odvoji oči od našeg Miloša Bikovića, ovaj mladi glumac vratio se u Srbiju kako bi završio film u rusko-srpskoj koprodukciji, ali i započeo snimanje filma "Južni vetar". Prva klapa ovog filma pala je jutros u šest negde na mirijevskom asfaltu, a režiju potpisuje Miloš Avramović. Biković za Srpski telegraf priča o svom iskustvu pred kamerama u belom svetu i kod nas.

Foto: instagram.com/bikovic

Miloš Biković

Nisam otišao odavde, naprotiv. Ratovima smo bili gurnuti 30 godina unazad, ali nije me bilo samo godinu, pa vidim promene

  • Plakat za novi film najavljuje vas kao opasnog momka.

- Najopasniji su dobri, fini momci. Svi se klone opasnih momaka jer znaju šta može da ih čeka, ali kada dobrica uradi nešto ludo, to je bar dvaput opasnije.

  • Mnogi su rekli da ćete nakon "Montevidea" ući u kolotečinu tipskih uloga.

- Bio sam svestan te opasnosti. Problem su reditelji i producenti koji nisu spremni da rizikuju. Ali treba reći i da rade u zemlji u kojoj se snimi 10 filmova godišnje i gde nisu zastupljeni svi žanrovi. Seća li se neko srpskog trilera ili horora?

Kulturom se bori protiv korupcije, ona gradi solidarnost, pa su i veleizdaje ređe

  • Šta je ono što našem filmu nedostaje?

- Da društvo shvati da je kultura nešto što gradi identitet, a da država nije samo teritorija već i njeni ljudi. Kulturom se bori protiv korupcije, ona gradi solidarnost, pa su i veleizdaje ređe.

  • Zbog čega se kod nas ta transformacija ne dešava?

- Gurnuti smo ratovima 30 godina unazad, ali i PR kampanjom koja je vođena protiv nas. Godinu me nema ovde, ali vidim koliko se Beograd transformisao. Nervira mene zastoj u saobraćaju, ali Moskva se kopa 10 godina. Vidim sve više turista, vidim da se horizonti otvaraju. Ovaj grad sve više liči na svetsku metropolu.

  • Vaši saradnici kažu da javnost ovde nije ni svesna koliko ste popularni u Rusiji. Kako to izgleda?

- Odlaskom u Rusiju ja nisam otišao iz Srbije, naprotiv. Ono što ljudi ne shvataju ovde je da, kad u Rusiji sednete u avion, letite devet sati, a kad izađete, i dalje ste u istoj zemlji. Ovde, ako promašiš skretanje za Novi Sad, već si prešao u drugu državu.

  • "Balkanska veza" bavi se bombardovanjem SR Jugoslavije 1999. Kakav je ruski pogled na ovaj događaj?

- Isti kao i naš, samo što su, snimajući film, bili zainteresovaniji da prikažu ulogu ruske vojske i političara nego srpskih. Hvala bogu, naša država je brzo reagovala, postali smo koproducenti i uspeli da na taj način naglasimo i našu priču.