Nenad Novak Stefanović: Kralj Milan Čerčilov otac?


IZVOR: Aleksandra MALUŠEV - 02.09.2017 | 05:15


"Svi znamo da Srbi umeju da ratuju, rekao sam sebi, nego ajde ti vidi da li umeju da vole! Bio je to izazov za mene da pročeprkam po onom zatajnom u karakteru naših predaka, počinje razgovor za Srpski telegraf Nenad Novak Stefanović, pisac i novinar, autor knjige "Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda", koju je izdala "Laguna".

 

Foto: Privatna arhiva

Nenad Novak Stefanović

Ko vam je bio najintrigantniji?

- Kralj Milan Obrenović, jer on važi za Srbina koji je imao najviše međunarodnog rejtinga kao bonvivan i džentlmen s krunom. Neki istoričari skloni lovu na neočekivane veze čak su tvrdili da Vinston Čerčil liči na kralja Milana, i to su obrazlagali memoarima Čerčilove majke, koja je bila u bliskim odnosima s našim kraljem. Kad sam ušao dublje u Milanov život, video sam drugačiju sliku: on je imao strašne ljubavne patnje, doživljavao prave lomove srca...

 

Koja vam je najlepša romansa?

- Meni je najlepša romansa ona u kojoj je upleten i "Marš na Drinu". Stanislav i Frida Binički su osnovali operu u Srbiji, radili su zajedno, verovali da muzika spaja zavađene narode: srpski, nemački, hrvatski. A kad čujem "Marš na Drinu", u meni se još javi i asocijacija na mog dedu Milentija Stefanovića, kaplara-izvidnika Gvozdenog puka, jer marš Biničkog je bio posvećen hrabrim Topličanima.

 Nastrana priča bila bi...

- Izdvojiću jednu vezu koju je baš takvom smatrao Beograd 19. veka, a to je brak ministra spoljnih poslova Čedomilja Mijatovića i Amerikanke Elodije Loton, koja je bila starija od njegove majke. Sem toga, bila je borac protiv alkoholizma i za ženska prava.

Da li su te ljubavi o kojima pišete bile prave ili je bilo i onih iz interesa?

- Prave ljubavi su nesrećne ili opsesivne. Najveća nesrećna ljubav je Aleksandra i Drage Mašin, završila se u krvi jer on nije hteo da je se odrekne. On je nesebično voleo, a njen motiv za vezu sa trinaest godina mlađim Aleksandrom bio je interes da postane kraljica. A primer opsesivne veze mogu biti i brakovi naših slikara Paje Jovanovića i Petra Dobrovića. Oni su slikali decenijama, uporno, portrete i aktove svojih supruga Muni Dauber i Olge Hadži Dobrović.