(VIDEO) Potvrđeno: Srbija kupuje raketni sistem "Pancir S" od Rusije


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 19.10.2018 | 19:23


Vojska Srbije dobiće ruski PVO raketni sistem "pancir S1" u drugoj polovini iduće godine, saznaje Sputnjik, čime ćemo postati jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će imati tako moćno oružje. Takođe, do kraja iduće godine očekuje se da će Vojska Srbije dobiti i modernizovane tenkove T-72 i modernizovana oklopna vozila BRDM-2, koje Ruska Federacija poklanja Srbiji.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Vlada Srbije je već odvojila novac za "pancir", koji ćemo nabaviti po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Reč je o sistemu koje je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju ove godine, a koje vojni eksperti i mediji nazivaju ubicom "apača" i aviona A-10.

Hibridni protivavionski sistem "pancir S1", koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o mogućnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarežih raketa i bespilotnih letelica.

 

 

Ruska armija je "pancire" rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

Srpske vlasti su više puta ponovile da Srbija nabavlja oružje da bi ojačala svoju odbranu.