Bečki "Standard": VELIKE SILE UŠLE U RAT ZA BALKAN


IZVOR: M. S. - 21.08.2018 | 18:11


Ugledni austrijski list Standard tvrdi da se vodi otvoreni rat za prevlast na Balkanu. Akteri ovog rata su Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska, a cilj svake od ovih država ili saveza je ostvariti prevlast na Balkanu.

Foto: Srpski telegraf

Gde je čija interesna zona?

Prema tvrdnjama Standarda, analiza investicija pokazala je da su države jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Ipak, kako navodi austrijski list, činjenica je da mnoge države ipak nisu članice EU i Rusija to koristi da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Profesor Perišić: Zapad forsira uniju zapadnog Balkana, ali to nije dobro za Srbiju jer bi nas odvojilo od Rusije i Kine

Sa ovom ocenom u potpunosti se složio profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, napominjući da Srbija zajedno sa BiH, Crnom Gorom i Albanijom trenutno predstavlja veoma važnu geostratešku tačku za velike sile.

- Sve je tačno. Evropa se trenutno bori da ne izgubi uticaj, a Zapad je konačno shvatio da su potezi koje su vukli u protekle dve decenije na Balkanu, počev od Dejtonskog i Ohridskog sporazuma, otcepljenja Crne Gore i jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, bili pogrešni i da su podelili srpski narod - objašnjava Perišić.

Foto: printscreen/TV Pink

Srđan Perišić

KO SVE HOĆE PREVLAST?

* Evropska unija
* Rusija
* Kina
* SAD
* Turska

S druge strane, kako kaže naš sagovornik, Rusija, koja je u 19. veku kumovala nastanku balkanskih država, sada je ojačala i želi da povrati uticaj, dok Kina naš region vidi kao početnu stanicu za širenje ekonomskog uticaja u Evropi.

- Poznato je da postoji ideja o stvaranju unije zemalja zapadnog Balkana i to je ono što Zapad želi da bi nas imao pod kontrolom, ali to nije dobro rešenje jer bi nas ekonomski, energetski i bezbednosno odvojilo od Rusije i Kine - zaključio je Perišić.