Gubimo SVE, a ne dobijamo NIŠTA! OVIH 7 USLOVA NAM JE POSLAO BRISEL


IZVOR: informer.rs - 16.05.2018 | 19:53


Evropska unija je prošle nedelje diplomatskim kanalima našim vlastima poslala spisak sedam uslova koje moramo da ispunimo da bi Srbija postala članica ovog saveza.

Foto: pixabay.com

Foto: ilustracija

Kako otkriva Informer zi uslovi su takvi da Beograd treba da se odrekne bukvalno svega - i Kosova, i Republike Srpske, i Rusije, i spornog graničnog pojasa prema Hrvatskoj - a zauzvrat bi samo dobio maglovito obećanje članstva u Evropskoj uniji pre 2030. godine!?!

Urednik Informera imao je uvid u ovaj neformalni dopis kojim su naše vlasti obaveštene šta se od njih očekuje u naredne dve godine. Sedam uslova Evropske unije prenosimo vam uz redakcijski komentar i objašnjenja u zagradama:

  • Potpuna normalizacija odnosa sa Prištinom (priznanje lažne države Kosovo)
  • Prekidanje specijalnih veza sa Republikom Srpskom (iako te veze definiše Dejtonski sporazum)
  • Usklađivanje spoljnih politika EU i Srbije (očekuje se od Beograda da uvede sankcije Rusiji)
  • Sporazum o graničnim sporovima sa svim susedima (očekuje se i da Hrvatima predamo granični pojas oko Apatina)
  • Usklađivanje odbrambenih politika (u krajnjoj instanci očekuje se ulazak Srbije u NATO)
  • Potpuna nezavisnost pravosuđa po evropskom modelu (iza ovoga se krije ambicija Zapada da tužioci u Srbiji mogu da optužuju i hapse kako SAD i EU hoće)
  • Ljudska prava, potpune medijske i verske slobode (naši diplomatski izvori kažu da je ovo smišljeno da bi i poseta pape bila uslov za EU)
  • U dopisu se to ne navodi, ali diplomatski izvori Informera kažu da nam Brisel zauzvrat ne nudi ništa konkretnije i više od "obećanja" da će Srbija postati članica Evropske unije "pre 2030. godine"!?!

    - Sve i ako bismo poludeli i odmah ispunili svih ovih sedam zahteva, Srbija bi postala članica Evropske unije tek za 12 godina, a i to nije potpuno sigurno! Dakle, oni očekuju da se mi odreknemo svega, a da nam oni zauzvrat ne daju ništa. Da nije ozbiljno, bilo bi smešno - kaže sagovornik, visoko pozicionirani diplomata upućen u pregovore sa Evropskom unijom.

    Ova saznanja indirektno potvrđuje britanski ambasador Denis Kif, istakavši da ulazak u Evropsku uniju ne podrazumeva samo rešavanje tehničkih pitanja, već i usaglašavanje sa vrednostima EU.

    - Srbija mora da nastavi sa reformama u domenu slobode medija i vladavini prava, kao i da usvoji zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU. Očigledno je da je jedan od ključnih razloga zašto Srbija dosad nije usaglašena njen odnos sa Rusijom i pitanje Kosova.