TRAMPOV BESNI PAS POZVAO ALBANCE DA SE NAORUŽAVAJU: Američki ministar odbrane otvorio karte po pitanju Balkana


IZVOR: E. S. T. - 19.04.2018 | 05:53


Američki ministar odbrane Džejms Matis, poznat po nadimku Besni Pas jer kao prvu opciju za rešavanje sukoba bira oružanu, pohvalio je Albaniju što ulaže u kupovinu oružja i daje za NATO više novca nego što bi trebalo.

Foto: Tanjug/AP

Džejms Matis

U svom stilu je između redova poručio albanskoj ministarki odbrane Oljti Džačka da ta zemlja treba da se sprema za rat, verovatno za "veliku Albaniju", što je aspiracija koju Tirana gotovo i ne krije.

Ovakvu ocenu Matis je izneo tokom sastanka sa ministarkom odbrane Albanije Oljtom Džačka u Vašingtonu, uz poruku da SAD podržava Albance apsolutno u svim oblastima i da ih vidi kao neprikosnovenog lidera na Balkanu.

- Albanija je naša saveznica i uvek će imati našu podršku. Albanija je pokazala da je geografska veličina od manje važnosti kada je u pitanju njeno angažovanje u NATO. Albanija udara jače nego što bi trebalo za težinu koju ima - napomenuo je Matis, misleći na kupovinu oružja i ulaganje u budžet Alijanse.

Ništa manju naklonost nije pokazala ni Džačka, koja je Matisu poručila da je zapadni Balkan potpuno zapadno orijentisan region, distanciran od Rusije.

Matis: Albanija pokazala da je geografska veličina od manje važnosti kada je pitanju njeno angažovanje u NATO

Stručnjaci smatraju da su ovakve izjave i prikrivene pretnje za formiranje "velike Albanije" skandalozne, ali i svojevrsno poigravanje Amerike sa Albancima.

- Albanija je američko strašilo, što Matis ovim izjavama i potvrđuje. Naime, Albanci su sve spremniji da budu kupac američkog oružja, a Matis, koji je povezan sa vojno-industrijskim kompleksom, svakako da hvali kada neko pokazuje spremnost da pravi posao američkim firmama - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Foto: Tanjug/AP

On podseća i da smo nedavno od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja čuli da Kosovo nema spoljnu politiku, već da prati Ameriku, a isto, kaže, važi i za Albaniju:

- Ozbiljne evropske države nisu spremne da slepo prate američku politiku, makar i bili saveznici sa Vašingtonom, ali su zato male i neozbiljne države kao Albanija spremne da budu topovsko meso. I. Ž.

Izjave govore same za sebe

- Edi Rama izjavio da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu politiku i jednog predsednika

- Ramuš Haradinaj nazvao jug Srbije (opštine Preševo i Bujanovac) istočnim Kosovom

- Kadri Veselji poručio da Srbija ne treba ni da pokušava da se vrati na Kosovo jer će dobiti zasluženi odgovor svih Albanaca, koji se neće zaustaviti do Niša

- Hašim Tači sa Košara poručio da će na pretnje iz Srbije biti odgovoreno puškama, kao i 1999. godine