DA LI JE ZSO SIGURNA STVAR? Pacoli tvrdi da postoji jedan problem - vreme!


IZVOR: blic.rs, Republika - 04.04.2018 | 06:33


Ivica Dačić poručio je da Srbija čeka 20. april, kada Kosovu ističe rok za uspostavljanje ZSO. Bedžet Pacoli potvrdio je da rade na formiranju zajednice srpskih opština.

Foto: Tanjug

Dačić o ZSO

Beograd je Prištini dao rok od tri nedelje da formira ZSO, i to nakon što je ROSU uhapsila i sa Kosova proterala direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

- Ako ne ispune svoju dužnost, Srbija mora da odluči šta dalje. Hapšenje i proterivanje Đurića je sramota za političku scenu u Evropi i za EU. Mislim da bi Pablo Eskobar imao bolji tretman da su ga uhapsili, da nije nastradao. Đurić nije kriminalac, nije neko ko je prekršio zakon, ako je reč o političkim razlozima, moglo je da se uradi drugačije - kazao je Dačić.

Upozorio je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rangirao prioritete i da se ponašao emocionalno ili iracionalno da bi "verovatno reakcije bile takve da bi nas uvukle u jednu spiralu i pitanje je kako bi se to smirilo".

- Nema govora o tome da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da dozvoli da dobije stolicu u UN. Uvek sam se zalagao da se za kosovskometohijsko pitanje nađe kompromisno rešenje koje će otkloniti uzroke zbog čega postoje konflikti - kazao je Dačić.

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je za "Blic" da rade na ZSO, ali da ne može da predvidi da li će to biti za tri nedelje.

- Još pre nego što se desio nesrećni slučaj sa Đurićem, naša vlada je počela aktivnosti oko svih briselskih dogovora i, između ostalog, i o ZSO. Prošlog ponedeljka ujutru održan je sastanak zemalja Evropske unije (Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske), ambasadora SAD i predstavnice EU. Postoji i tehnička grupa koja je bila dva puta u Briselu, a koja radi na implementaciji svih briselskih dogovora. Srpski politički faktor bi trebalo da sarađuje sa vladom Kosova. Vlada je spremna brzim hodom da radi na implementaciji svih dogovora, i ZSO. Da li će to biti za tri nedelje, ne može niko da predvidi. Uzimaće se u obzir vreme potrebno da se to uradi - rekao je Pacoli.