PATRIJARH NEĆE NA KOSOVO!


IZVOR: Mediji, Republika - 08.03.2018 | 09:11


Patrijarh Irinej je povodom medijskih spekulacija da će Srpska pravoslavna crkva od maja promeniti ime, te da će se ubuduće zvati "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", zdušno podržao taj predlog, ali je dodao da se sedište Patrijaršije neće seliti iz Beograda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

patrijarh Irinej

- Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo - rekao je patrijarh za beogradske medije. 

Irinej je naglasio da je izmena imena veoma dobar predlog i da bi voleo da se to prihvati.

Pored promene zvaničnog naziva, novi predlog ustava SPC donosi brojne novine.

Predviđeno je da prvi čovek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

- Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno - rekao je partijarh Irinej.