SRPSKA LIGA: Bez reforme penzijskog sistema ostajemo BEZ PENZIJA!


IZVOR: Republika - 12.01.2018 | 09:57


Podržavamo stav Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da je Srbiji hitno potrebna izmena penzionog sistema kako uskoro penzije ne bi postale socijalna kategorija, a ne zaslužena i pravična nadoknada za radni vek posvećen državi i društvu kao i svim budućim generacijama - izjavio je Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige (SL).

Foto: Promo foto

Goran Milenković, generalni sekretar Srpske lige

- Što pre mora da započne unutrašnji dijalog na temu budućnosti penzija, jer se u narednim godinama samo može očekivati povećanje broja penzionera kojih je trenutno u Srbiji oko 1.740.000, a i odnos zaposlenih tj. onih koji pune penzioni fond i penzionera se neće značajno promeniti. Svakako da bi jedna od ideja o kojoj bi trebalo da se razgovara mogla biti i formiranje "Fonda tehničko-tehnološke solidarnosti za isplatu penzija", kako je PUPS predložio, ali svi drugi načini da penzije budu redovne i u punom iznosu u narednom periodu - smatra Milenković. 

On podseća da od 2021. godine na red za svoju penziju dolaze svi predstavnici takozvane "bejbi-bum" generacije (rođeni po završetku Drugog svetskog rata u periodu od 1947. do 1957. godine) koji su 2008. godine počeli da ulaze u grupu penzionera starijih od 65 godina, tako da je sada poslednji trenutak da se razreši budućnost isplate penzija u Srbiji.